2024. április 19. - Emma

Milyen típusú célpontokat részesítenek előnyben a betörők manapság?

Vajon milyen típusú ingatlanokba törnek be a legnagyobb előszeretettel a betörők, illetve milyen jellegű otthonoktól tartják inkább távol magukat? A cikk keretei között mutatjuk a választ mindkét kérdésre.
2020. augusztus 19. szerda 16:49 - HírExtra

Mindemellett megmutatjuk, hogy miként alakult az elmúlt években hazánkban a betörések aránya, illetve milyen módon tudjuk távol tartani a betörőket az otthonunktól és az értékeinktől.

Éves viszonylatban nagyjából hány betörés történik Magyarországon?

Hazánkban naptári évenként mintegy átlag 18-20 ezer betörés megy végbe, ez a szám pedig az utóbbi években rendre csökkenő tendenciát mutat. A 18-20 ezres nagyságrendet leosztva gyorsan kiderül, hogy még így is mintegy 50 illetéktelen behatolás történik naponta.

A betörések száma egyébként egyenlőtlen eloszlást mutat, a leginkább kiugró értékek rendre decemberben jelentkeznek. A megelőzés, illetve a hatékony védekezés szellemében nem árt ismerni, hogy a tolvajok rendszerint milyen típusú ingatlanokat céloznak meg.

A betörők leginkább az ilyen típusú ingatlanokat választják célpontként

Néhány évvel ezelőtt száznál is több betörővel folytatott beszélgetést az Országos Kriminológiai Intézet annak érdekében, hogy sikerüljön megérteni a tolvajok motivációit, illetve gondolkodási módját. A beszélgetésekből egyértelműen kiderült, hogy az első számú célpontok az új építésű kertvárosi ingatlanok.

Az illetéktelen behatolók ezekben az épületekben tehetős, jó anyagi helyzetben lévő lakókat sejtenek, alacsony védelmi szinttel. A magas kerítés meglepő módon inkább vonzza a tolvajokat, hiszen sem a szomszédból, sem pedig az utcáról nem láthatja őket senki „munka” közben.

Gyakran lesznek kiszemelt célpontok a sorházak és a tanyasi ingatlanok is. A lakótelepi lakások viszont kevésbé népszerűek, mert a viszonylag alacsonyabb értékű várható zsákmány egyáltalán nem éri meg a lebukás potenciálisan magasabb kockázatát.

Ha lehet, igyekezzünk megnehezíteni a tolvajok dolgát

A betörések és illetéktelen behatolások átlagos ideje nem több tizenöt percnél, persze ehhez sokszor a lakók is asszisztálnak, ha nem is szándékosan. Egy-egy nyitva felejtett ajtó vagy ablak ugyanis ajándékkal ér fel egy gyakorlott betörőnek, aki néhány perc alatt képes lehet elvinni az összes értékünket.

Tovább nehezíti a tettenérést, illetve a nyomozást, hogy sokan csak napokkal később veszik észre a betörés nyomait, illetve az értékeik eltűnését. Így viszont borzasztó nehéz nyomára bukkanni akár egyetlen tolvajnak is, aki bőven elegendő időt nyert a felszívódásra.

Mindezt elkerülendő célszerű fejlett és korszerű vagyonvédelmi mechanizmussal felszerelni az otthonunkat, extra távoltartó erőt képezve ezáltal az illetéktelen szándékkal behatolni készülő illetéktelenekkel szemben.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását