Milyen típusú célpontokat részesítenek előnyben a betörők manapság?

Vajon milyen típusú ingatlanokba törnek be a legnagyobb előszeretettel a betörők, illetve milyen jellegű otthonoktól tartják inkább távol magukat? A cikk keretei között mutatjuk a választ mindkét kérdésre.

Mindemellett megmutatjuk, hogy miként alakult az elmúlt években hazánkban a betörések aránya, illetve milyen módon tudjuk távol tartani a betörőket az otthonunktól és az értékeinktől.

Éves viszonylatban nagyjából hány betörés történik Magyarországon?

Hazánkban naptári évenként mintegy átlag 18-20 ezer betörés megy végbe, ez a szám pedig az utóbbi években rendre csökkenő tendenciát mutat. A 18-20 ezres nagyságrendet leosztva gyorsan kiderül, hogy még így is mintegy 50 illetéktelen behatolás történik naponta.

A betörések száma egyébként egyenlőtlen eloszlást mutat, a leginkább kiugró értékek rendre decemberben jelentkeznek. A megelőzés, illetve a hatékony védekezés szellemében nem árt ismerni, hogy a tolvajok rendszerint milyen típusú ingatlanokat céloznak meg.

A betörők leginkább az ilyen típusú ingatlanokat választják célpontként

Néhány évvel ezelőtt száznál is több betörővel folytatott beszélgetést az Országos Kriminológiai Intézet annak érdekében, hogy sikerüljön megérteni a tolvajok motivációit, illetve gondolkodási módját. A beszélgetésekből egyértelműen kiderült, hogy az első számú célpontok az új építésű kertvárosi ingatlanok.

Az illetéktelen behatolók ezekben az épületekben tehetős, jó anyagi helyzetben lévő lakókat sejtenek, alacsony védelmi szinttel. A magas kerítés meglepő módon inkább vonzza a tolvajokat, hiszen sem a szomszédból, sem pedig az utcáról nem láthatja őket senki „munka” közben.

Gyakran lesznek kiszemelt célpontok a sorházak és a tanyasi ingatlanok is. A lakótelepi lakások viszont kevésbé népszerűek, mert a viszonylag alacsonyabb értékű várható zsákmány egyáltalán nem éri meg a lebukás potenciálisan magasabb kockázatát.

Ha lehet, igyekezzünk megnehezíteni a tolvajok dolgát

A betörések és illetéktelen behatolások átlagos ideje nem több tizenöt percnél, persze ehhez sokszor a lakók is asszisztálnak, ha nem is szándékosan. Egy-egy nyitva felejtett ajtó vagy ablak ugyanis ajándékkal ér fel egy gyakorlott betörőnek, aki néhány perc alatt képes lehet elvinni az összes értékünket.

Tovább nehezíti a tettenérést, illetve a nyomozást, hogy sokan csak napokkal később veszik észre a betörés nyomait, illetve az értékeik eltűnését. Így viszont borzasztó nehéz nyomára bukkanni akár egyetlen tolvajnak is, aki bőven elegendő időt nyert a felszívódásra.

Mindezt elkerülendő célszerű fejlett és korszerű vagyonvédelmi mechanizmussal felszerelni az otthonunkat, extra távoltartó erőt képezve ezáltal az illetéktelen szándékkal behatolni készülő illetéktelenekkel szemben.