2024. április 19. - Emma

Mi a szép zöld gyep titka?

A filmekben vagy a kertészeti magazinokban mindig irigykedve figyeljük a smaragdzöld, csodaszép gyepet, amelynek minden szála üde, egészséges. Elképzeljük, hogy milyen érzés lenne mezítláb végigsétálni rajta egy meleg nyári napon, miközben kellemesen hűsíti és csiklandozza a talpunkat.
2020. április 15. szerda 08:07 - HírExtra

Aztán kinézünk az ablakon, és szomorúan konstatáljuk, hogy a mi udvarunkban lévő gyep bizony nyomába sem ér az imént látottnak. Való igaz, hogy a pázsit gondozása gyakorlatot és odafigyelést igényel, ám ezeket a fortélyokat mi is elsajátíthatjuk! Nézzünk most pár hasznos tippet, amelyekkel közelebb kerülünk az álomszép zöld gyepszőnyeghez.

Gyepszellőztetés

Talán elsőre furcsának hangzik, hogy miért kell szellőztetni olyasvalamit, ami gyakorlatilag a szabad levegőn van, ám ez a művelet rendkívül fontos. A lényege, hogy eltávolítsuk az elhalt szálakat az élők közül, illetve a talaj fellazítása. Ezáltal a víz és a levegő könnyebben bejut a fűszálak gyökeréhez, így a gyep sokkal egészségesebb lesz. Ehhez a munkához használjunk kimondottan erre a célra készült gyepszellőztető gépet, amivel nem teszünk kárt a szálakban.

Rendszeres nyírás

Talán nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy a szép gyepszőnyeg alapvető feltétele, hogy gyakran használjuk a fűnyírót. Ez minimum heti egy-két alkalmat jelent.

Amire ügyeljünk, hogy a fűnyíró pengéi mindig borotvaélesek legyenek, ugyanis ha a kés tompa, akkor a szép egyenletes vágás helyett csak megtépi, roncsolja a fűszálakat. A sérült végek pedig elsárgulnak, és azt a benyomást keltik, mintha ki lenne száradva az egész gyep. Az olyan kényes helyeken, ahová nem férünk oda a fűnyíróval, mint például a szegélyek vagy virágágyások mentén, használjunk egy éles fűnyíró ollót. Ha még nincs ilyen eszközünk, akkor beszerezhetjük a Fiskars & Gerber termékek webáruházából.

Öntözés

A forró, aszályos nyári hónapok során bizony a gyepszőnyeg sem jut elegendő nedvességhez, ami kiszáradáshoz vezet. Márpedig egy elsárgult, kókadt pázsit minden, csak nem szép. Hogy ezt elkerüljük, öntözzünk rendszeresen. Legjobb, ha mindezt egy automata öntözőrendszerre bízzuk, amely az esti vagy éjjeli órákban ellátja a pázsitot a szükséges vízmennyiséggel. 

Tápanyagok biztosítása

A fűszálak nem tudnak hozzájutni minden szükséges tápanyaghoz a talajból, ezért nekünk kell pótolni azokat. Ehhez használjunk tápsót vagy műtrágyát. Ezt a műveletet évente 2-3 alkalommal is érdemes elvégezni, így a gyep szépen tud fejlődni. 

Gyomtalanítás

Sajnos nincs olyan pázsit, ahol időnként ne ütné fel a fejét egy-két fajta gyomnövény. Aggodalomra azonban semmi ok! A kiirtásuk nem lehetetlen, csupán speciális vegyszerekre, vagy egy speciális gyomkiszedőre lesz szükség hozzá. 

A helyes gyepápolás elsajátítása természetesen nem megy egyik napról a másikra. Ám ha rászánjuk a kellő időt a tájékozódásra és magára a munkára, akkor a várt eredmény nem marad el.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását