2024. március 29. - Auguszta

Érdekességek a japánkertekről

A japánkert elnevezés elég árulkodó, ugyanis a japán stílusban megépített kerteket szokás így hívni. Funkciójuk összetett, ugyanis nem csak szépek, hanem a békés, nyugodt atmoszférája révén egy japánkert tökéletesen alkalmas helyszín lehet a meditációra, elmélyülésre.
2019. december 13. péntek 13:23 - HírExtra

Már világszerte épülnek japánkertek, még hazánkban is. Így aki szeretne ellátogatni egybe, akár azért, hogy gyönyörködhessen a kert szépségében, akár pedig azért, hogy egy kis nyugalomra leljen egy csodás környezetben, nem kell messzire mennie.

Az érdeklődőknek elegendő mindössze ellátogatni a Fővárosi Állat- és Növénykertbe, a Nyíregyházi Főiskola Tuzson János Botanikus kertjébe vagy a Varga Márton Kertészeti és Földmérési Szakképző Intézet területére. Vagy akár csak egy kellemes sétát tenni a Margitszigeten, ahol szintén felfedezhető a japánkert szépségei.

A japánkert típusai és jellemzői

A japánkertekből több változat is ismert, így megkülönböztetünk hagyományos japánkertet, szikla- vagy szárazkertet, valamint teakertet is. Ez utóbbihoz kapcsolódik szorosan a japán teaszertartás.

A japánkertekben gyakran találkozhatunk érdekes alakzatú kövekkel, valamint megismerkedhetünk különösen ritka növényfajokkal is. Alapvetően azonban a japánkertek elemei és növényei jellegzetesek és tipikusak, amelyek révén nem csak könnyen felismerhető, hanem könnyedén építhető és megidézhető is egy japánkert.

Ezen típusú kertek jellegzetes elemei közé tartozik - az általában patakként megjelenített - víz, egy kis sziget, valamint az arra rávezető kis hidacska. Mindezek azért fontosak, mert természetes hatást keltenek. Ezenkívül a japánkertekben felfedezhető még kis kerti pavilon, teaház, valamint lámpások. 

A gyakran megjelenő kövek elsősorban a hegyeket idézik meg, de ezekből készülnek leginkább a kis hidak, valamint az utak vagy akár a patakok medre is.

A hegyek szimbolizációja mellett a kövek, valamint a homokterítés a víztükröt idézi meg. Főként, hogy gyakran sávokat, vonalakat húznak bele a homokrétegbe, vagy a leterített kavicsba, ezáltal még pontosabban tudják megjeleníteni a víztükör fodrozódását.

A japánkertek növényvilága

Elsősorban különleges növények alkotják a japánkertek növényvilágát, amelyek közül is főként a zöld növények a jellemzőek, vagyis a virágzók meglehetősen ritkán fedezhetőek fel bennük, azok is leginkább a bejárat közelében kapnak helyet. A színek helyett ugyanis a formák sokkal inkább hangsúlyosak. Emellett kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy a japánkertekben főleg Japánban honos növényeket ültessenek, természetesen csak abban az esetben, ha ez kellőképpen összhangban van az adott terület éghajlati adottságaival. A leggyakoribb növények, amelyekkel találkozhatunk a japánkertekben az a bambusz, japán feketefenyő és kamélia, páfrány, rododendron, őszibarack, japán cseresznye, babérmeggy és puszpáng.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását