2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Jaj! karanténból is szól már a nóta

Karanténból szól a nóta elnevezéssel online platform indul a Facebookon, amely péntektől naponta élő produkciókat közvetít a magyar népzenei, cigányzenei és dzsessz színtér szereplőitől.
2020. április 7. kedd 13:38 - HírExtra

A zenészek és a nézők a járvány miatt otthon ragadtak, a koncertek elmaradnak. A muzsikusok a létfenntartáshoz szükséges bevételeiktől estek el, emellett a közönséggel való közvetlen kapcsolattól, az előadás lényegétől, az együttes alkotás lehetőségétől lettek megfosztva. Ezek a tényezők elengedhetetlenek egy zenész mentális egészségének fenntartásához - idézte a kezdeményezés ötletgazdáját, Lombos Pál zenészt a szervezők által az MTI-hez kedden eljuttatott közlemény.     

Mint írták, az oldal egyfajta gyűjtőhely, közösségi platform lehet, ahol a művészek és a közönség megismerheti egymást. Emellett arra a helyzetre is igyekszik reflektálni, hogy bár érdeklődés lenne rá, Magyarországon a népzenei, cigányzenei és dzsessz produkciók élő sugárzása minimális.     

Az indulást követően az oldalon minden este 18 órától lehet élő produkciókat követni, ezeket a zenészek saját otthonukból sugározzák 45 perces blokkokban. A közvetítések április 10-én pénteken indulnak, az első hétvégén a népzenei formációk közül Magyar Bori, a Magyarhang zenekar, a cigányzenei fronton ifj. Sárközy Lajos, illetve Dani János és családja, valamint Seres Vilmos és zenekara tűnik fel, a dzsessz színtérről pedig Lamm Dávid és a Varga-Egri-Jónás Quartet élő bejelentkezését kísérhetik figyelemmel az érdeklődők, de koncertet ad a Swing á la Django is.     

A produkciók kiválasztása folyamatban van, a következő hetekben Roby Lakatos, Micheller Myrtill, Kozma Orsi, Szirtes Edina Mókus, Oláh Krisztián és Horányi Juli nevével biztosan találkozni lehet az oldalon. A tervek szerint a későbbiekben nemcsak videók láthatók itt, hanem egyéb tartalmak is. Mint írták, a platform szeretne bemutatkozási lehetőséget biztosítani tehetséges, de kevésbé ismert alkotóknak, ezért az ország teljes területéről és a határon túlról is várják azon népzenei, cigányzenei vagy dzsessz műfajban alkotó művész és formáció jelentkezését, aki otthonról zenei produkciót tud közvetíteni.     

Jelentkezni a karantenbolszolanota@gmail.com e-mail címre küldött rövid zenei videóval lehet. A műfaji megkötésen kívül más kritérium nincs, de a beérkezett anyagok válogatáson esnek át.     A Karanténból szól a nóta Facebook oldala a https://www.facebook.com/szolanota/-n található.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását