2020. december 5. - Vilma
A német ipari termelés drasztikus csökkenését várja az elkövetkező három hónapban a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézete.
2020. április 7. kedd 12:09 - HírExtra

 Az MTI-hez kedden eljuttatott felmérésében az ifo gazdaságkutató intézet (ifo Institut - Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e. V.) rámutat, hogy márciusban a felmérések készítésének 1991-es kezdete óta nem tapasztalt mértékben, az előző havi plusz 2,0 pontról mínusz 20,8 pontra zuhant a gazdasági szereplők ipari termelés alakulásához fűzött várakozásait számszerűsítő index. A mostani 22,8 ponttal szemben a 2008-as gazdasági válság idején a mutató legnagyobb esése 13,3 pont volt az előző havihoz képest.
    
"Feltételezéseink szerint azonban még így is valamelyest alulbecsült a ténylegesen várható csökkenés, hiszen a körkérdésre adott válaszok többsége még március közepén érkezett be" - fűzte hozzá Klaus Wohlrabe, az ifo felméréseket végző osztályának a vezetője.
    
Minden iparágat negatívan érintettek a vírusjárvány következményei. Különösen az autóiparban alakultak ki borúlátó várakozások: a index plusz 4,2 pontról mínusz 36 pontra zuhant márciusban. Nagy hangulatromlás tapasztalható a gumi- és műanyagiparban is, ahol az index a februári plusz 2,9 pontról mínusz 32 pontra esett márciusban. A gépiparban az index mínusz 10 pontról mínusz 24 pontra csökkent.
    
A vegyiparban kevésbé érezhető a vírusjárvány hatása mint a többi iparágban, az index a februári mínusz 2,1 pontról mínusz 10 pontra csökkent márciusban. Az elektronikai készülékeket gyártó ágazatban az index mínusz 0,8 pontról mínusz 11 pontra csökkent.
    
Kizárólag az élelmiszer és italgyártásban maradt pozitív értéken az index még a csökkenés ellenére is. Az élelmiszeriparban a februári plusz 20 pontról márciusban plusz 3,8 pontra, az italgyártásban plusz 27 pontról plusz 6,4 pontra csökkent a kilátásokkal szembeni várakozásokat tükröző hangulati mutató az ifo gazdaságkutató intézet felmérésében.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását