2024. március 29. - Auguszta

A sztárépítész Madridban állít ki

A spanyol származású világhírű sztárépítész, Santiago Calatrava képzőművészeti alkotásaiból nyílt kiállítás a madridi Marlborough galériában.
2019. október 11. péntek 13:00 - HírExtra
 

A neofuturisztikus épületeiről ismert Calatrava először mutatkozik be képzőművészként a spanyol fővárosban, ahol 45 alkotását állítják ki.

A szobrokat, kerámiákat és rajzokat "a természet és a szerves formák" inspirálták, amelyek jól felismerhető módon reflektálnak építészeti munkáira is - olvasható a galéria ismertetőjében.

A Svájcban élő építész első tárlatát 2001-ben láthatta a nagyközönség. Azóta olyan helyszíneken rendeztek kiállítást alkotásaiból, mint a New York-i Metropolitan múzeum és a szentpétervári Hermitage múzeum.

Santiago Calatrava nevéhez számos emblematikus épület fűződik világszerte, ő tervezte többek között a New York egyik új jelképének ígérkező, 111 méter hosszú, Oculusnak nevezett bevásárlóközponttal és gyalogos-aluljáróval kombinált pályaudvart, amely a 2001-es terrortámadásban lerombolt ikertornyok helyén épített új felhőkarcolók tövében található.

Legutóbbi munkája a világ legmagasabb felhőkarcolója, amelynek átadását a 2020-as dubaji világkiállításra időzítik az építtetők.

Az elmúlt években a botrányok sem kerülték el: idén augusztusban az olasz számvevőszék 78 ezer euró (25,9 millió forintnyi) pénzbírság megfizetésére kötelezte az építészt, aki az ítélet szerint hanyagul tervezte meg a velencei Canal Grande fölött átívelő negyedik hidat, ugyanis üveg lépcsőfokain többen elestek és megsérültek.

Három éve a spanyol legfelső bíróság ítélete alapján 2,9 millió eurós kártérítést kellett fizetnie, mert az általa tervezett oviedói kongresszusi palota egyik lelátója összeomlott az épület építése közben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását