2024. április 19. - Emma

Beindultak az építészek

Összesen 64 pályamunka érkezett arra a nyílt nemzetközi építészeti pályázatra, amelyet a hajdani siófoki kenyérgyár épületének emblematikus, multifunkcionális kulturális központtá alakítására írt ki az önkormányzat. A nyertes Tarnóczky Tamás Attila terve lett - jelentette be Balázs Árpád, Siófok polgármestere pénteken, a kenyérgyárban rendezett ünnepélyes eredményhirdetésen.
2010. július 30. péntek 22:19 - HírExtra
A polgármester méltatatta a pályázatot kísérő nagy szakmai érdeklődést, és a pályaművek magas színvonalát. A neves építészekből, művészettörténészekből és gazdasági szakemberekből álló bíráló bizottság 14 pályamű díjazására és megvételére tett javaslatot, amelyeket a kenyérgyár jelenlegi 3Color kiállítása mellett péntektől tekinthet meg a közönség.

A nyertes pályázó 7,5 millió forint díjazásban részesült, a többi díjazott között további 25,5 millió forintot osztottak ki.

A térség kiemelt, - a kenyér sütési hőfokára utaló - 320 fok elnevezésű projektjének ötletgazdája és szaktanácsadója Juhász László elmondta, hogy a díjazott pályaművekből és az azokhoz készült szakvéleményekből könyv is készül.

A projekttel kapcsolatban kifejtette: a fő cél, hogy az egykori kenyérgyár ipari épületében 2007 óta működő művészeti galéria egy világszínvonalú építészeti értéket felmutató, korszerű kulturális, oktatási és technikai központtá épüljön át 2012-re. A projekt alkalmas arra, hogy Siófoknak és a régiónak is új jellemzőket, új minőséget adjon, építve a kulturális célú turizmus unión belül tapasztalható dinamikus növekedésére - vélekedett Juhász László.

A projekt rendelkezik a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség támogatási ígérvényével. Az előzetes kalkulációk szerint 235 millió forint fordítható az építési tervek elkészítésére.

A megvalósíthatósági tanulmány elkészítésére is meghirdették már a közbeszerzési eljárást. Juhász László beszámolója szerint a projekt tartja az ütemtervet, amely szerint szeptember végéig el kell készülnie az elvi építési engedély kérelemnek és a megvalósíthatósági tanulmánynak.

A tervek szerint a 12,5 ezer négyzetméteren megvalósuló projekt első ütemének építése 2011 közepén kezdődne, és két év alatt valósulna meg. 2,4 milliárd forintos költségvetéséhez 1,4 milliárd forinttal járul hozzá az Európai Unió. A beruházás második ütemét a tervek szerint 2-2,2 milliárd forintos költségvetésből tíz éven belül kellene megvalósítani.

A Balaton Fejlesztési Tanács kiemelt támogatását élvező beruházás előkészítése több éve zajlik. A teljes nevén 320 fok Művészeti, Kulturális és Technikai Központ program az 1955-ben épült, helyi védettséget élvező, funkció nélkül maradt siófoki kenyérgyár átalakításával, valamint a szomszédos hajdani szódagyár területének bevonásával valósulhat meg.

A tervek szerint az ingatlanok átalakításával és fejlesztésével egy olyan egyedi, emblematikus kulturális objektum létesülhet, amely jelentős kiállító- és eseménytérrel, étteremmel, kávéházzal, alkotóházzal és műhelyekkel rendelkezik majd.

A központ kiemelt célja lesz kortárs művészeti közgyűjtemények befogadása, a művészeti képzés meghonosítása. A több profilú létesítmény oktatási és tudományos ismeretterjesztő funkciókat is ellátna, helyet biztosítana rendezvényeknek, koncerteknek, konferenciáknak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását