2020. augusztus 9. - Emőd

Új, magyar gumitechnológia

Egy új technológiát dolgozott ki a hőrekeményedő alapanyagok jobb feldolgozhatóságának érdekében a kecskeméti Kereken-Pálya Kft. vezette konzorcium, melynek közel egymilliárd forint összköltségű projektjét a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) támogatta - közölte a cég az MTI-vel.
2019. február 13. szerda 13:10 - HírExtra
  

A Kereken-Pálya Kft., a HDH-Mérnök Kft. és a Dextron Kft. közel 642 millió forint uniós támogatást nyert a 919 millió forint összegű kutatás-fejlesztési projektjéhez. Az összeget az elmúlt két évben egy úttörő technológia fejlesztésére használták.

A gumianyagok jobb megismerését szenzorfejlesztéssel és gyártószerszámokba történő beépítésével érték el. A 2012-ben létrejött Kereken-Pálya Kft. kutatási és technológiai innovációs fejlesztésekben működik közre, felkarolnak és megvalósítanak találmányokat és fejlesztéseket, elkészítenek és kiviteleznek kutatási témapályázati projekteket is, de mérnöki szolgáltatásokat is nyújtanak. Bakos Árpád projektigazgató elmondta: hőrelágyuló műanyagok fröccsöntésénél már alkalmazták a nyomás- és hőmérsékletmérő szenzorokat, de hőrekeményedő anyagrendszereknél, gumitermékeknél még nem.

A gyártás során belső mérésekkel a szenzorok adatokat küldenek az alapanyag tulajdonságairól és a készülő termék szerkezeti változásairól. Az információkkal tökéletesíthetik a gyártást, és a termékek minőségét is azonnal, valós időben tudják jelezni.

A konzorciumi munka során létrehoztak egy, az általuk kifejlesztett szenzorok használatával kapcsolatos, katalógus formában összegyűjtött, termékspecifikus receptúragyűjteményt, a termékek fizikai tulajdonságait tartalmazó táblázatrendszert és a termék legyártásához szükséges technológiai utasításokat tartalmazó dokumentum-gyűjteményt is, illetve összegyűjtötték a szerszámok tervezéséhez szükséges alapinformációkat is. A konzorcium a Széchenyi 2020 program keretében a fejlesztésnek köszönhetően 16 kutatás-fejlesztési munkahelyet is teremtett.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását