2024. március 29. - Auguszta

Országos sztrájk Belgiumban

Minden szektorra kiterjedő, általános sztrájk bénítja szerdán Belgiumot, amely már reggel nagy fennakadásokat okozott Brüsszelben és az ország más részein.
2019. február 13. szerda 12:35 - HírExtra
 

A munkabeszüntetéshez a légiforgalmi irányítók is csatlakoztak, ezért teljesen leállt a légiközlekedés az országban. Este 10 óráig egyetlen járat indítására vagy fogadására sem adnak engedélyt, ez alól csak a kormányzati, katonai és vészhelyzeti repülések jelentenek kivételt.

A sztrájk nem érinti a belga légteret 8000 méter fölötti magasságban átszelő repülőgépeket, mivel azok forgalmát az európai légiforgalom irányítását összehangoló szervezet (Eurocontrol) maastrichti központja kezeli. A magaslégtérben haladó járatok repülési útvonalát nem változtatják meg.

A reggel munkába, iskolába igyekvők járatkimaradásokról és késésekről számoltak be országszerte. Brüsszelben egy metróvonalon nem közlekednek szerelvények, illetve a buszok és a villamosok többsége sem jár.

Több tartományban a vallon és a flamand távolsági buszhálózat, a TEC és a De Lijn szolgáltatásában is súlyos fennakadások tapasztalhatóak.

Az SNCB állami vasúttársaság tájékoztatása szerint a vonatközlekedésben is zavarokra kell számítani, országosan nagyjából minden második járat kimarad.

A vállalat szóvivője ugyanakkor arról számolt be, hogy a nemzetközi gyorsvonatok, például az Amszterdam és Párizs között közlekedő Thalys szuperexpressz, illetve a Brüsszelt Londonnal, Párizzsal, Amszterdammal és Kölnnel összekötő Eurostar forgalmát szinte egyáltalán nem érinti az akció.

A legnagyobb belga szakszervezetek által közösen bejelentett általános munkabeszüntetés sok más szektorra is kiterjed, például a közhivatalokra, a rendőrségre, a kórházakra, a kikötőkre és a postára is, de sok üzem és magáncég sem tudott kinyitni.

A tiltakozók béremelést, jobb munkakörülményeket, magasabb jövőbeli nyugdíjakat követelnek.
Bennfentes források szerint az akció megzavarja a NATO szerdán kezdődő védelmi miniszteri ülését, egyes résztvevők valószínűleg késve fognak csak megérkezni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását