2024. március 19. - József, Bánk
Minden második magyar tart attól, hogy otthonában nem elegendő a természetes fény, így egészsége veszélyben van – derült ki a VELUX Cégcsoport Healthy Homes Barometer kutatásából.
2019. január 26. szombat 09:03 - HírExtra
  Az otthonok 40 százaléka felújításra szorul a benne élők szerint, ötből négy lakásban pedig akkor is mesterséges világítást kell kapcsolni, amikor kint még világos van. A természetes fény hiánya nemcsak az egészségre káros, de a háztartások áramszámláját is terheli, ökológiai lábnyomát pedig növeli.

A magyarok fele 8-12 órát, harmaduk 12-18 órát, tízből egy pedig csaknem az egész napot otthon tölti egy átlagos hétköznapon a VELUX Cégcsoport Healthy Homes Barometer kutatása szerint. A felmérés rávilágít, hogy az ingatlanok, illetve a benne élők egészségügyi állapota között egyértelmű összefüggés van.



„A természetes fény hiánya például számos negatív hatást gyakorol az emberekre – mondta Őz Beáta, a VELUX Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója. – A depresszió, a rossz közérzet, a fáradékonyság, a látásproblémák, a fejfájás és a koncentrációzavar mind összefügghetnek a természetes fény hiányával, és ezzel párhuzamosan a mesterséges világítás használatával.” Minden második magyar tart attól, hogy otthonában nincs elegendő természetes fény, így egészsége veszélyben van. „A természetes fény mennyiségének növelésére ma már számos megoldás létezik. Ahol lehetséges, ott egy vagy több tetőtéri ablak, vagy épp fénycsatornák beépítésével megsokszorozhatjuk a nappali fényt, s ez által csökkenthetjük a mesterséges világítás használatát is” – ismertette a lehetőségeket Őz Beáta.

A felmérés szerint a legtöbben egyébként az egészségi állapotuk javítása érdekében az otthonuk tisztántartására fordítanának nagyobb figyelmet, valamint gyakrabban szellőztetnének. A praktikák között még népszerű a páramentesítő berendezés használata, a lakásban való dohányzás megszüntetése, illetve a textíliák mennyiségének csökkentése – például padlószőnyeg helyett járólap lefektetése.

A jelenlegi lakhatási körülményeivel minden harmadik magyar csak mérsékelten, minden tizedik viszont egyáltalán nem elégedett a felmérés alapján. Továbbá arra is fény derült, hogy a megkérdezettek 31 százaléka szerint csak korlátozottan, míg 15 százaléka véli úgy, hogy otthona egyáltalán nem támogatja a saját egészségügyi állapotát.



„A kutatás tanúsága alapján ötből két magyar otthon felújításra szorul a benne élők szerint” – mondta a VELUX Magyarország Kft. ügyvezetője. Az esetleges átalakítás, renoválás fő szempontjai a magyarok körében a lakók jólétének javítása, az energiafelhasználás, s ezen keresztül a fenntartási költségek csökkentése. A sort egyébként az ökológiai lábnyom mérséklése, a beltéri klíma javítása, az önellátóság megteremtése, a tulajdon értékének növelése és a természetes fény mennyiségének növelése követik.

Több természetes fény, alacsonyabb rezsi

A természetes fény bevezetése egyébként nemcsak a jó közérzet, egészségügyi állapot és jobb teljesítmény kulcsa, de a „rezsicsökkentés” eszköze is lehet. A természetes fény hiánya ugyanis több mesterséges fényforrás használatát eredményezi. A felmérésben résztvevők 40 százaléka saját bevallása szerint túl sok mesterséges fényt használ. A válaszadók 80 százalékánál akkor is fel kell kapcsolni a lámpát, ha kint még világos van.

„Ha az életterünket úgy alakítjuk ki, hogy a természetes fényt megfelelő módon bevezetjük otthonunkba, csökkenthetjük a mesterséges világítás használatát, és ez által az áramszámlánkat is. Utóbbi nemcsak pénztárcabarát megoldás, de az energia megtakarításával egyúttal a háztartás ökológiai lábnyomát is csökkentjük” – tette hozzá Őz Beáta.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Takacsmate
2021. április 30. 14:28
Mi egy éve vásároltunk új házat és az egyik kedves barátom világított rá erre a tényre, hogy bizony kevés az ablakunk, a természetes fényforrásunk és így a rezsink is több, hogy állandóan égetjük a lámpát. Ráadásul, az ablakok már nem éppen újak és még a beszerelésük sem profi kézzel történt ezért nem szigetelnek olyan jól. A tetőtéri gyerek szobába mindenképpen több természetes fény kellene, mert jobban tud a gyerek koncentrálni tanulás közben. A Veluxot nézegettem itt: https://tetoteriablak24.hu/ Bár őszintén szólva elgondolkodtam az ára miatt a Roto tetőtéri ablakokon is.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását