2024. március 19. - József, Bánk

Egészségnaptár 2019-re

Sokan megfogadjuk szilveszterkor, hogy fittebb és egészségtudatosabb életet élnünk majd az új évben. Az ötcsillagos sárvári Spirit Hotel szakértője hasznos tippekkel és egy praktikus egészségnaptárral segít, hogy a kezdeti lelkesedés valóban egész évben kitartson és hónapról hónapra fittebbek legyünk!
2019. január 26. szombat 11:09 - HírExtra
 

Szeretnéd, ha idén elkerülnének a betegségek? A sárvári Spirit Hotel szakértője most egy praktikus, évszakokra lebontott egészségnaptárral igyekszik mindenkit ösztönözni az egészséges életmódra. Hidd el, nincs ebben semmi ördöngősség! Csupán annyi a dolgod, hogy jól látható helyre teszed a naptárat, követed az útmutatásokat, így a legtöbbet hozhatod ki az évből!



Tél: a pihenés időszaka


Télen a természet is lelassul, a napos órák száma ilyenkor a legkevesebb, így nem csoda, ha te is enerváltabbnak, erőtlenebbnek érzed magad. Hogy ellenállóbb legyél a hideggel szemben, mindenképp érdemes fokozottan odafigyelni a vitaminbevitelre. Sokan azt gondolják, hogyha megveszik a sokszor igen drága déligyümölcsöket, akkor azzal biztosan fedezik a szükséges vitaminszükségletet.

Azonban ezeket a gyümölcsöket messziről szállítják hozzánk, ezért általában még éretlenül szüretelik le őket. Ez bizony azt jelenti, hogy vitamintartalmuk alacsony, így hát jobban jársz, ha a hazai, télálló gyümölcsöket (például alma, körte) részesíted előnyben. Ha mégis narancsra, grépfrútra, banánra vagy kivire fáj a fogad, akkor lehetőleg legyen minél közelebbi a termelő ország, ahonnan származik.

A téli hónapokban nagyon hasznos a szauna. Amellett, hogy kevés kellemesebb dolog van annál, mint egy fagyos téli napon beülni egy forró, illatos kabinba, ezzel nagyon jót teszel a szervezetednek, hiszen a szaunázásnak számos pozitív élettani hatása van. Az izzadás hozzájárul ahhoz, hogy testünk megszabaduljon a felgyülemlett méreganyagoktól. A szaunázás közben alkalmazott jeges fürdő és a forró levegő együttesen megfiatalítja a bőrt.

Tavasz: az újjászületés időszaka


Végre beköszönt a jó idő, de ahelyett, hogy kicsattannál az energiától, legszívesebben egész nap csak aludnál? Ez nem más, mint a jó öreg tavaszi fáradtság. Nem csoda, ha kimerült vagy, hiszen ilyenkor szervezetünk hormonjai felbojdulnak, az alvási hormon (melatonin), és a boldogsághormon (szerotonin) termelődése is megváltozik. Ám szerencsére ez az állapot könnyedén leküzdhető!

Az évnek ebben a szakaszában figyelj oda a megfelelő rost- és ásványianyagbevitelre. Kávé helyett inkább egy saját zöldség-gyümölcs turmixszal indítsd a napjaidat. Sokat segíthet az is, ha könnyebb ételeket fogyasztasz, és a Spirit szakértőjének javaslata alapján ezek között legyen minél több a nyers zöldség, gyümölcs és a különféle csírák. Természetesen a testmozgásról sem szabad megfeledkezni, hiszen újra lehet a szabadban sportolni. Pattanj fel a biciklire, vagy húzd fel a futócipődet, esetleg a görkoridat, és irány a legközelebbi park!

Nyár: az aktivitás időszaka


Töltsd fel szervezeted vitaminkészletét, hiszen, ha nyár, akkor zöldség- és gyümölcsszezon! Ebben az évszakban aztán tényleg mindenki megtalálhatja a piacon a neki tetsző vitaminforrást. Nem szabad elszalasztani a lehetőséget, hiszen ilyenkor kell betárazni a sok színpompás termésből, hogy aztán majd bírd a megpróbáltatásokat ősszel és télen.

Ami pedig a kültéri sportokat illeti, ilyenkor hatványozottan igaz az, ami tavasszal. Irány a természet! Nem számít, hogy kocogsz, úszol, vagy kirándulsz – minden mozgásforma jót tesz az egészségednek. Nem véletlenül szoktak nyáron sziesztázni a mediterrán országokban. Ha teheted, te is pihenj le minél többször a déli órákban, úgyanis az extrém meleg kimeríti a testet. A relaxálás után pedig újult erővel vághatsz bele teendőidbe.

Ahogy télen a meleg, úgy nyáron a hideg az, ami jólesik. A megoldás, ha már eleged van a kánikulából: jégszauna. A 2-3 perces kezelés során mínusz 120-170 fokos levegővel kezelik a testet, ami pozitív hatással van egészségre és a szépségre egyaránt.

Ősz: a felkészülés időszaka

Az ősz egy újabb nagy váltást hoz az életünkbe, hiszen ilyenkor megint kissé visszaveszünk a nyáron felvett tempóból. A kiadós gyümölcsbevitel mellett ügyelj arra, hogy a rendszeres mozgást ezekben a hűvösebb hónapokban se hanyagold el: jógázz, ha egy kis nyugalomra vágysz, és esetleg zumbázz vagy kangooz, ha inkább felpörgetnéd magad.

Ha pedig úgy érzed, egy igazán tartalmas feltöltődésre és kikapcsolódásra vágysz, akkor bújj el a világ elől pár napra egy wellness szállodába, ahol fizikai és mentális felüdülésre lelhetsz. A bacilusok ellen úgy vértezheted fel magadat a leghatékonyabban, ha a tested és lelked harmóniában van, és hagysz magadnak időt a kikapcsolásra.
Forrás: Front Page Communication
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását