2024. március 29. - Auguszta

József Attila megint nyerő volt

József Attila A város peremén című versével aratott győzelmet Pál Péter lendvai versenyző a magyar nyelv napja alkalmából vasárnap a budapesti Nemzeti Színházban megrendezett Nemzeti VERSeny döntőjén.
2016. november 14. hétfő 10:15 - HírExtra
 

A színház és a Magyar Versmondók Egyesülete közös szavalóversenyének döntőjén a 18 éves szlovéniai, lendvai versenyző arany minősítést, a Szilágyi Domokos Halál árnyéka című versét előadó 17 éves pécsi Bánki Beni ezüst minősítést, Tóth Benedek 22 éves apostagi szavaló pedig Fodor Ákos Mikor elmentek című versével bronz minősítést érdemelt a zsűri döntése alapján.

Különdíjat Szabó Regina 17 éves csókai, Kató Hajnalka 24 éves kakasdi és Kiss Boglárka Emma 14 éves berettyóújfalui versenyző kapott.

A szavalóversenyen vasárnap 28 versenyző lépett színpadra, akiknek egy-egy versklipjét is megtekintette a közönség a nap folyamán.

Sportolók szavalnak

A verseny első három helyezettje az esti Vers a bajnoktól című gálán is fellép az olimpiai, paralimpiai, világ-, Európa- és magyar bajnokok mellett. A Nemzeti Színház nagyszínpadán ezen az estén színművészek helyett sportolók lépnek fel, hogy népszerűsítsék a verset, a kultúrát, a magyar nyelvet.

A Nemzeti VERSeny több mint 200 indulója között akadt ötéves, de több 90 éven felüli versmondó is; vakok és gyengénlátók, siketek és értelmi fogyatékosok is neveztek határon innen és túl: anyaországi, erdélyi, szilágysági, vajdasági, felvidéki, kárpátaljai magyarok egyaránt.

A szavalóversenyre a nevezők két magyar költő versével jelentkezhettek, melyek közül az egyiket kellett az első fordulóban vágatlan videón beküldeni. A továbbjutók az általuk választott másik verset dolgozták fel, immár videoklip formájában.

A döntőben és a középdöntőben is volt lehetőség közönségszavazásra, így a Nagy-Kálózy Eszter és Bakos-Kiss Gábor színművészek, Lutter Imre előadóművész, Szabó László kommunikációs szakértő és Kiss László, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke alkotta zsűri döntése és a nézők szavazatai alapján alakult ki a döntős mezőny.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását