2024. április 20. - Tivadar

Mi történt a fiatalok eurovízióján?

Nyertesnek érzi magát annak ellenére, hogy nem kapott díjat, hiszen sok tapasztalattal és baráttal lett gazdagabb Jakab Roland Attila hegedűművész, a Virtuózok különdíjasa, aki Magyarországot képviselte a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén szombat este Kölnben.
2016. szeptember 5. hétfő 09:31 - HírExtra

 

    Jakab Roland Attila, aki Pablo de Sarasate spanyol zeneszerző Cigány dalok című művét adta elő a megmérettetésen, az MTI-nek arról beszélt, hogy az idei versenyen nem a régi, tradicionális hangszerek voltak főszerepben, hanem például a szaxofon, a győztes is szaxofonista lett. Hozzátette, hogy maximálisan elégedett a zsűri döntésével, és úgy érzi, ő is nyertes azáltal, hogy jelen lehetett a versenyen a legjobb tizenegyben. "Boldog vagyok még most is, és emelt fővel tudok távozni" - fogalmazott.

    A Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenye lengyel győzelemmel zárult, a zsűri döntése szerint az első helyezést Lukasz Dyczko szaxofonista érdemelte ki. Második lett a cseh Robert Bíly zongorista, harmadik helyen végzett Dominik Wagner nagybőgős Ausztriából.

    Magyarország mellett Ausztria, Csehország, Norvégia, San Marino, Svédország, Horvátország, Németország, Málta, Lengyelország és Szlovénia egy-egy fiatal zeneművésze küzdött a győzelemért.

    Jakab Roland Attila arról beszélt, hogy versenytársaival nem riválisokként viszonyultak egymáshoz, hanem mint barátok, mint egy család. "Úgy érzem, kihoztam magamból a maximumot, minden úgy sikerült, ahogy szerettem volna és büszke vagyok magamra" - mondta a művész.

    Peller Mariann, a Virtuózok producere - aki elkísérte a hegedűművészt Németországba - kiemelte: komoly versenyről van szó, amelyen Európa legjobbjai vettek részt. "Nyertesek vagyunk, nemcsak azért, mert sok tapasztalatot nyertünk, hanem nagyon sok barátra is leltünk" - mondta, hozzátéve: Roland betekintést kaphatott abba is, hogy hogyan folynak ezek a versenyek, és mit lehet elérni azzal, ha az ember kitartó és gyakorol.

    "Roland elindult egy úton, és nagyon jól halad" - fogalmazott. Elmondta: a verseny után lehetőségük volt beszélgetni a zsűri tagjaival, akiktől sok jó tanácsot kaptak.

    A zsűri elnöke Julian Rachlin litván származású osztrák hegedűs, tagja Alice Sara Ott japán származású német zongorista; Andreas Martin Hofmeir német tubás, a salzburgi Mozarteum professzora; Jonathan Cohen brit csellista, karmester; valamint Tine Thing Helseth norvég trombitás volt.

    A producer elmondta: következő céljuk a belgiumi Erzsébet királyné (Queen Elisabeth) nemzetközi zenei verseny, amelyet három év múlva rendeznek meg, és a zsűri egyik tagja ugyancsak Julian Rachlin lesz.

    "Nagyon sokat nyertünk ezzel a versennyel, annak ellenére, hogy nem kerültünk a három legjobb közé. Boldogok vagyunk, hogy itt lehettünk" - mondta, hozzátéve, hogy kaptak sok felkérést, például Máltára is.

    "Tizenegy ország látott minket. Az, hogy elsőként szerepeltünk, egyrészt jó, másrészt egy műsort felütni mindig nehéz dolog, viszont a legtöbb néző minket látott" - fogalmazott a Virtuózok producere, kiemelve, hogy nagyon büszkék Jakab Roland Attilára és gratulálnak neki.

    Emlékeztetett arra, hogy a Kis Virtuózok Alapítvány egyik feladata, hogy minél több országban, minél több színpadon megmutassák a gyerekeket, hiszen céljuk az, hogy egy komoly zenei menedzser, vagy mecénás felfedezze őket. A mostani fellépéssel megismerte a világ a fiatal hegedűst, koncertlehetőségeket ajánlottak számára és kontaktot kaptak egy alapítványhoz, amelynek segítségével jobb hangszere lehet.

    Kiemelte: óriási segítség volt a versenyzőnek Kelemen Barnabás hegedűművész jelenléte, aki már Budapesten is tanította és Kölnben is bíztatta, erőt adott neki.

    A Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyét 1982-ben alapította az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU - European Broadcasting Union). A viadal az Eurovíziós Dalfesztivál komolyzenei "kistestvére".

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását