2024. április 25. - Márk

Szent Erzsébet-kiállítások

Több kiállítás nyílik a 800 éve született Árpád-házi Szent Erzsébetre emlékezve a következő napokban, amelyek a Szent Erzsébet-év hivatalos zárása után is nyitva tartanak - közölte a Magyar Kurír elektronikus levele.
2007. november 15. csütörtök 23:10 - Hírextra
Bíró László püspök, a Központi Szeminárium rektora nyitja meg vasárnap Varsányi Katalin fotókiállítását a budapesti Avilai Nagy Szent Teréz-templom altemplomában, ahol ezután szentmisét mutat be. A megnyitó és a szentmise egyben a templom Szent Erzsébet-évi programjainak lezárása. A megnyitón közreműködik Erdélyi Zsuzsanna Kossuth-díjas néprajzkutató és Ferencz Éva Magyar Örökség-díjas énekművész. A kiállítás karácsonyig minden nap megtekinthető a templom nyitvatartási rendje szerint - tájékoztatott a katolikus hírforrás.

Szintén karácsonyig lesz megtekinthető a jövő kedden nyíló Szent Erzsébet és Mária, Nápoly magyar királynéja című fotókiállítás, amely a nápolyi Santa Maria Donnaregina-templom XIV. századi Szent Erzsébet-freskóit, a szent életének legkorábbi és legteljesebb művészi ábrázolását mutatja be a budapesti Magyarok Házában - adta közre a Magyar Kurír.

A nápolyi Santa Maria della Donnaregina-templomot Magyarországi Mária, V. István király Nápolyba házasodott leánya, a magyar szentek itáliai kultuszának megteremtője és Károly Róbert trónra segítője építtette újjá a klarissza apácák számára a XIII. század végén. A templom számos magyar vonatkozású ábrázolása közül a legjelentősebb az apácakarzaton található Szent Erzsébet történetét ábrázoló, 5 képből és azon belül sok jelenetből álló freskóciklus. A freskóegyüttes a római-nápolyi trecento festészet egyik leggazdagabb és legszínvonalasabb emléke - tudatta a katolikus médium.

A korábban megnyílt kiállítások közül a sárorpataki Rákóczi Múzeumban és a Szent Erzsébet Házban kiállított tárgyak továbbra is megtekinthetők lesznek a Szent Erzsébet-év lezárulta után is. Utóbbi helyszínen Szent Erzsébetet ábrázoló babakiállítást is láthatnak az érdeklődők 2008 pünkösdjéig, ahol 19 magyarországi alkotó művei mellett délvidéki játékszereket is bemutatnak. A porcelán-, nemez- és textilbabák Szent Erzsébet életét jelenítik meg - mutatott rá a Magyar Kurír.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását