2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Sokan szidják az Uber-ügy miatt ma a taxisokat, meg mondják, szembe mennek a 21. századdal, meg hogy csak káromkodni tudnak, meg egyébként is... taxisok.
2016. április 29. péntek 07:01 - HírExtra

Csakhogy ennek az éremnek is két oldala van. Például az adófizetéses odal.

Az adóelkerülést Magyarországon szinte mindenki versenyszerűen űzi balatoni lángosostól kezdve milliárdos vállalkozókon keresztül egészen miniszterekig. Egyiküktől sem lehet elfogadni. Az Ubertől sem. Ahogy azt sem, hogy nem hajlandó bejelenteni munkavállalóként az alkalmazottait. Mert a sofőr (azaz munkavállaló) szempontjából ez egyáltalán nem mindegy.

Mindez nem teszi túl szimpatikussá a manapság érthetetlenül túlhájpolt Ubert.

Mondják ez a jövő, mondják haladni kell a korral. Ha a korszellem az adóelkerülés - meg az igénytelenség - akkor haladjunk. De akkor tényleg ne fizessen senki, meglátjuk mi lesz az országgal, világgal.

Persze ne menjünk ilyen messzire. Az alapötlet remek. Telefonos alkalmazáson keresztül rendelni autót biztosan a jövő útja, mert hatékony. De csak akkor, ha a pénzmozgás tisztán megy, az adó is a helyére kerül és a sofőröket sem rabszolgaként dolgoztatja a cég, hanem járulékot fizet utánuk, nyugdíjat biztosít a jövőre. Igaz, akkor már mindjárt nem biztos, hogy annyival olcsóbb.

Mi a jobb nekünk?

Az utasnak teljesen mindegy, ki a sofőr: nem úgy rendel taxit, hogy csak  viccgyáros, vagy csak nagymellű bombázó ülhet a kormány mögött. Egy a lényeg: megbízhatóan érkezzen és a legrövidebb úton érjen a célhoz. Ezt a taxis rutinból megteszi, mert profi. Az uberes... nos, nem feltétlen.


Lássuk be azt is: a taxi  tiszta. Minden szempontból. Tiszta az ülés, tiszta az autó, tiszta a pénzek útja. Biztonságos, jogszerű. Az Ubernél szinte egyik sincs így. A taxist felelősségre lehet vonni, (vagy a társaságot),az uberest nem igazán.

Egyeseknek lényegtelen talán, de a városképhez a sok sárgán suhanó taxi ad hozzá, az Uber nem. A taxisok az utóbbi években sokat tettek azért, hogy ez így legyen, illetve hogy egyáltalán megmaradjanak. Autóikat befóliázták, le- és kipucolták, felszerelték különféle kütyükkel... ahogy mondnai szokták, európaivá váltak. Az Uber meg... jön és tönkreteszi mindezt. Olcsó és rossz minőségű... mint a kínai árúk. Úgyhogy inkább őket csapjuk le, mint a taxiórát.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását