2024. április 23. - Béla

Az antik könyvtár nyomában

Ókori tekercsek ezreit, az utókor számára elveszettnek hitt művek sokaságát rejtheti a föld Herculaneumban, az úgynevezett Papirusz Villában, ahol nyolc évnyi szünet után hamarosan folytatódnak a régészeti feltárások.
2007. október 31. szerda 08:53 - Hírextra

A Vezúv Kr. u. 79. augusztus 25-i kitörése nyomán a vulkanikus hamu vastag rétege alatt Herculaneumban megőrződött a világ egyetlen eddig ismert antik római könyvtára - olvasható a The Telegraph című lap online kiadásában.

A Papirusz Villa, amely Herculaneumon kívül feküdt, Lucius Calpurnius Piso, Julius Caesar apósa tulajdonában volt. Az épületet a XVIII. században Karl Weber svájci régész fedezte fel, de mindmáig a villának csupán harmadát tárták fel.

Nyolc évvel ezelőtt a munkálatokat félbehagyták, attól tartottak ugyanis, hogy a feltárt épületet nem tudják megőrizni. Az alacsonyan fekvő terület többször került víz alá, ráadásul a már feltárt épületegyüttest is sürgősen konzerválni kellett.

Eddig a villából mintegy 1800, nem túl jelentős tekercs került elő, ám ókori források szerint Lucius Calpurnius Piso könyvtárában művek tízezreit gyűjtötte össze.

A régészek reményei szerint örökre elveszett művek sokasága kerülhet napvilágra, hiszen Szophoklész 100 színművéből mindössze hetet ismer az utókor. Ugyancsak száz színművet írt Euripidész, amelyeknek döntő többsége szintén elveszett.

Az új ásatásokat az Európai Unió, a Packard Humanities Institute és Campania tartomány finanszírozza.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását