2024. március 29. - Auguszta

Nagy lépés az őssejtkutatásban

A páciens saját vérének felhasználásával állítottak elő brit kutatók személyre szabott őssejteket, a módszerrel a jövőben egy sor betegséget kezelhetnek.
2012. december 1. szombat 12:44 - HírExtra
A módszert kidolgozó Cambridge-i Egyetem kutatói szerint eljárásuk az egyik leggyorsabb és legbiztonságosabb őssejtforrás lehet. A Stem Cells: Translational Medicine című szakfolyóiratban ismertetett tanulmányban a módszerrel előállított őssejteket erek építésére használták fel.

Az őssejtterápia az orvosi kutatások egyik legreménytelibb területe, mert ezeket a differenciálatlan sejteket a testet felépítő szinte bármely más sejttípussá át lehet alakítani, így potenciálisan bármit kijavíthatnak vele a szervezet elromlott "alkatrészei" közül az agytól a szívig és a szemtől a csontokig.

Korábbi kutatásokban megmutatták, hogy felnőtt bőrsejtekből kiindulva elő lehet állítani őssejteket, amelyeket a test sajátjaként ismer fel, és nem lök ki.

Mostani munkájukban a cambridge-i kutatók olyan sejteket kerestek a vérben, amelyek feladata eredendően az, hogy az érfalak sérüléseit kijavítsák, majd ezekből hoztak létre őssejteket.

Amer Rana kutatásvezető szerint ez a módszer jobb, mintha a bőrből vennének mintát. Úgy véli, hogy praktikus és hatékony módszert sikerült kifejleszteniük az őssejtek előállítására a vérben található sejtekből.

A szövetbiopszia nem kívánatos beavatkozás - különösen gyerekeknél és időseknél -, míg a vérvétel rutinszerű minden páciensnél - idézte a kutatót a BBC hírszolgálata.

Rana szerint az így előállított őssejtek egyúttal biztonságosabbak is, mint a bőrből készült őssejtek, ugyanis nagyon stabilnak bizonyultak a tesztek során.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását