2024. április 25. - Márk

Őssejtbeültetés segíthet az anyukán

Három gyereket hagyhat félárván Simon Szilvia (37), ha hamarosan nem találnak számára megfelelő őssejtdonort, s még ha át is esik a transzplantáción, akkor sem biztos, hogy hazamehet a kórházból.
2011. február 28. hétfő 08:46 - HírExtra
Az átültetésen átesett betegeknek ugyanis steril körülményekre van szükségük. A szociális munkásként dolgozó nő és teherfuvarozó férje azonban nem tudja előteremteni erre a pénzt.

Időseket gondozok a faluban, így mindig van nálam vércukor- és vérnyomásmérő, de soha nem jutott eszembe, hogy a saját cukromat is megmérjem – mesélte apró házuk konyhájában Szilvia. – Egyszer aztán, amikor Stefániát (14) és Angélát (8) vártam, megmértem a cukromat. Sokszorosa volt a normál értéknek, pedig alig ettem aznap valamit.

Azonnal orvoshoz mentem, aki elküldött vérvételre. A cukrom már nem volt magas, a fehérvérsejtszámom azonban kritikusan alacsony volt – hajtotta le fejét az édesanya, akiről tavaly szeptemberben derült ki, hogy myelodysplasiában, vagyis egy nagyon ritka, általában 60-70 éves korban jelentkező, vérképzőrendszert érintő rosszindulatú betegségben szenved.
.
Szeretet Balázs, Angéla és Stefánia mindenben segítik édesanyjukat

A myelodysplasia gyógyszerrel nem kezelhető, csak az őssejt-transzplantációban bízhat a család. Amire mielőbb szüksége lenne Szilviának, mert ez a betegség leukémiává, vagyis csontvelőrákká alakulhat át. Az anya ezért felkerült a transzplantációs várólistára is.

A családomat már megvizsgálták, de senki sem alkalmas donornak – magyarázta Szilvia, majd hozzátette: ráadásul ha lenne is donor, és megműtenének akkor is az első száz nap kritikus lesz, addig eldől, hogy megtapadnak-e a sejtek. Minimum egy hónapig kórházban leszek, aztán itthon is steril környezetre lesz szükség. A fürdőszobát naponta kell majd fertőtleníteni, bármilyen fertőzés is halálos lehet. Azonban erre – bár férjével mindketten dolgoznak – lehetőségük sincs.

Néptáncoltam, de már sokszor a sétálás is nehézséget okoz. De nem adom fel, meggyógyulok a gyerekeimért – mondta Szilvia.
Forrás: Blikk
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását