2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Fülöp herceg "vén" szíve

Szomorkás önvallomást tett egészségi állapotáról Fülöp edinburghi herceg, a brit uralkodó 91 esztendős férje, beismerve, hogy "vén" szíve már nem a régi.
2012. március 30. péntek 15:57 - HírExtra
Az idős herceget mellkasi fájdalmak miatt a királyi család Londontól északkeletre fekvő téli rezidenciájáról, Sandringham kastélyából karácsony előestéjén a légierő helikopterével kellett az onnan száz kilométerre lévő, Cambridgeshire megyei Papworth kórházába, Nagy-Britannia első számú kardiológiai központjába szállítani, ahol szívkoszorúér-elzáródást diagnosztizáltak.

A panasz okát szívkatéteres beavatkozással és egy artériatágító betét beültetésével sikeresen megszüntették, ám a hercegnek az orvosok teljes pihenést parancsoltak.

A sajátos - időnként diplomáciai bonyodalmakat kavaró - humoráról, de rendkívüli munkabírásáról is közismert herceg ezt az előírást természetesen nem tartja be, és jelenleg éppen országjáró körúton vesz részt felesége, az idén 86 esztendős II. Erzsébet királynő oldalán.

A királyi házaspár az uralkodó trónra lépésének 60., vagyis gyémántjubileumi évfordulója alkalmából járja be széltében-hosszában Nagy-Britanniát, és ennek keretében elvetődtek az észak-londoni Harrow kerület hindu iskolájába, ahol a gyerekek folklórműsorral kedveskedtek a királynőnek és férjének.

A bemutató után Fülöp szóba elegyedett az iskola focicsapatának trénerével, aki tréfálkozva megkérdezte őt, hogy nem akar-e beállni egy gyors edzésre.
A herceg - amint az edző a pénteki The Timesnak elmondta - ekkor tette kesernyés vallomását arról, hogy nem teheti, mert "ez a vén szív már nem működik".

A kijelentés annál is feltűnőbb, mivel Fülöpöt korábban soha senki nem hallotta nyilvánosan panaszkodni egészségi állapotára.

Fülöp herceg tavaly júniusban töltötte be 90. életévét, és már az is komoly közfeltűnést keltett, hogy a születésnapja alkalmából vele és róla készült BBC-portréműsorban elmondta: a jövőben kevesebb feladatot vállal, mivel ebben a korban "az ember már lefelé tart fizikailag, szellemileg, és általában is jobb kiszállni még a szavatossági idő lejárta előtt".

Hozzátette: szeretne most már egy kicsit magában ellenni, "kevesebb felelősséggel, kevesebb eszeveszett rohangálással, kevesebb felkészüléssel különböző eseményekre".

Ennek azonban eddig semmi jelét nem adta, hirtelen támadt betegségéig - és felépülése óta is - a korábban szokásos munkatempót diktálta és diktálja magának. Az elmúlt egy évben háromszáznál több hivatalos programot teljesített, és hitvese kíséretében a tavalyi év végén rendkívül fárasztó 11 napos körutat tett Ausztráliában.

Az edinburghi herceg összesen nyolcszáz jótékonysági és egyéb társadalmi szervezetben játszik aktív szerepet, soknak ezek közül ő a fővédnöke.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását