2024. április 30. - Katalin, Kitti
Schmitt Pál nem mond le a köztársasági elnöki posztról és számára a plágiumgyanút vizsgáló tényfeltáró bizottság végkövetkeztetése "egyfajta elégtétel" - jelentette ki az államfő a dél-koreai Szöúlban az MTI Hírcetrum tudósítójának.
2012. március 28. szerda 12:01 - HírExtra
Schmitt Pál elmondta: "egy pillanatig sem" gondolta, hogy le fog mondani, mivel szerinte nem azért választották a köztársaság elnökének, hogy 20 évvel ezelőtt milyen kisdoktorit írt, hanem "valószínű más egyéb kvalitások miatt". Leszögezte: a munkáját ezután is "változatlan felelősséggel" végzi.

A köztársasági elnök hozzátette: "ez a végkövetkeztetés számomra egyfajta elégtétel: akkor is igazam volt 20 évvel ezelőtt, mert az akkori körülményeknek és előírásoknak megfelelően írtam egy dolgozatot a legjobb tudásom szerint."

Az államfővel kapcsolatos plágiumgyanú miatt felállított, a Semmelweis Egyetem (SE) által felkért testület megállapításainak összefoglalóját az intézmény kedden, a honlapján hozta nyilvánosságra.

A tényfeltáró bizottság jelentése szerint a doktori eljárás - hiányosságokkal ugyan - de formailag megfelelt az akkor még önállóan működő Testnevelési Egyetem gyakorlatának. A testület ugyanakkor megállapította: az egyetem szakmai hibát követett el, amikor a szövegazonosságokat nem tárta fel időben.

MSZP: legyen népszavazás

Tóbiás József, a szocialista párt frakcióigazgatója szerdán, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján arra kérte a kormányoldalt, támogassák azt az MSZP által január 17-én benyújtott törvényjavaslatot, amely lehetővé tenné, hogy a választópolgárok közvetlenül nyilváníthassák ki, méltónak találják-e még a jelenlegi államfőt tisztsége betöltésére.

Az ellenzéki politikus úgy látja, a Semmelweis Egyetem által, a plágiumgyanú kivizsgálására felkért bizottság kedden nyilvánosságra hozott jelentése "szakmailag megalapozta Schmitt Pál méltatlanná válását", így most szerinte a kormánypártokon a sor, hogy bebizonyítsák, valóban egy "következményekkel járó országot" építenek.

Tóbiás József szerint előterjesztésük elfogadása esetén az Országgyűlésnek kellene kiírna a népszavazást Schmitt Pál jövőjéről.

Az MSZP frakcióigazgatója tájékoztatója elején egy "A becsületes játék az egyetlen út" című levélből idézett, amelyet elmondása alapján Schmitt Pál írt sportolóknak 2007-ben, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnökeként.

Tóbiás József szerint az államfő ebben úgy fogalmazott: "a szigorú felelősség elve azt jelenti, hogy valaki vétséget követ el, amennyiben figyelmetlenségből, tudatosan, vagy véletlenül tiltott anyagot használt, figyelmetlen volt, vagy egyéb módon vétkezett".

Tóbiás József kiemelte, Schmitt Pál ügye túlmutat az államfő személyének kérdésén, hiszen azzal szerintük már a köztársasági elnök intézményének megítélése került veszélybe.

A szocialista képviselő ezzel összefüggésben hangsúlyozta, frakciója hétfőn kezdeményezni fogja annak az általuk korábban benyújtott előterjesztésnek a parlamenti napirendre vételét, amely az alaptörvény módosításával lehetővé tenné, hogy a választók népszavazáson váltsák le, vagy erősítsék meg a közjogi tisztségére méltatlanná vált köztársasági elnököt.

Mint mondta, az MSZP meggyőződése, hogy a köztársasági elnök ügyének a választók elé kell kerülnie, mivel szerintük egy jól működő demokráciában hasonló esetekben nem lehet csak négyévente megkérdezni a választói akaratot. Tóbiás József hozzátette, joggal várják a kormányoldaltól kezdeményezésük támogatását, mivel - mint mondta - Orbán Viktor ellenzékben eltöltött nyolc évében a következmények nélküli ország felszámolását ígérte, a jelenlegi kormány pedig számos intézkedésében, így például az új közoktatási törvényben is többször hivatkozik az erkölcsösségre.

A Semmelweis Egyetem kedden, honlapján hozta nyilvánosságra az államfővel kapcsolatos plágiumgyanú miatt felállított bizottság megállapításainak összefoglalóját. A jelentés szerint a doktori eljárás - hiányosságokkal ugyan - de formailag megfelelt az akkor még önállóan működő Testnevelési Egyetem gyakorlatának.

A bizottság kitért arra, hogy a dolgozat a 34. oldalától az 50. oldaláig "teljes szövegazonosságot tartalmaz" Klaus Heinemann egyik írásával, további 180 oldal pedig részleges egyezést mutat egy Nikolaj Georgiev-munkával. A testület ugyanakkor megállapította: az egyetem szakmai hibát követett el, amikor a szövegazonosságokat nem tárta fel időben.

Schmitt Pál szerdán a dél-koreai Szöulban, az MTI Hírcentrum tudósítójának nyilatkozva bejelentette, nem mond le a köztársasági elnöki posztról, a plágiumgyanút vizsgáló tényfeltáró bizottság végkövetkeztetését pedig "egyfajta elégtételnek" tartja.

A Fidesz a jelentés nyilvánosságra kerülése után lezártnak nyilvánította az ügyet, míg az ellenzéki pártok szerint Schmitt Pálnak le kellene mondania tisztségéről. Kedden este az Országgyűlés épülete előtt néhány százan követelték az államfő lemondását, a rendezvény szervezői kis- és nagydoktori címet ígértek azoknak, akik a helyszínen aláírják az LMP népszavazási íveit.

Jelentés: vissza az egyetemnek

Felbontás nélkül küldte vissza Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter a Schmitt-jelentést - közölte a Semmelweis Egyetem szerdán az MTI-vel.

Az egyetem honlapjára is feltett közlemény szerint a Schmitt-jelentést a Semmelweis Egyetem rektora küldte el az intézményt fenntartó nemzeti erőforrás miniszternek tájékoztatásul, valamint állásfoglalás céljából.

A nemzeti erőforrás miniszter illetékesség hiányára hivatkozva felbontás nélkül visszaküldte a tényfeltáró bizottság jelentését - tették hozzá.

"Jóllehet az egyetem álláspontja szerint a fenntartó nemzeti erőforrás miniszter figyelmét elkerülte, hogy a felsőoktatásról szóló törvény értelmében kizárólag az ő joga ellenőrizni az egyetem működésének és a döntéshozatalának a jogszerűségét - valamint ő jogosult kezdeményezni a bíróságnál a kiállított oklevél érvénytelenné nyilvánítását is -, a törvényességi ellenőrzés és a döntéshozatal mellőzésére vonatkozó fenntartói döntést az egyetem tudomásul vette" - áll a közleményben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását