2024. április 20. - Tivadar

EU-kormány: a bírák nyugdíjazása a fő pont

A bírák nyugdíjazásának ügyében van a legnagyobb véleményeltérés a magyar kormány és az Európai Bizottság között azon három kérdés közül, amellyel kapcsolatban januárban kötelezettségszegési eljárás indult Magyarország ellen - közölte Navracsics Tibor kedden az m1 Ma reggel című műsorában.
2012. február 14. kedd 09:53 - HírExtra
Nem lehet diszkriminatív

A miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter azt mondta: az Európai Bizottság arra szeretne további biztosítékokat kapni, hogy a bírák nyugdíjazásának új szabályozása nem diszkriminatív, a magyar kormány viszont úgy gondolja, hogy mivel az általános nyugdíjkorhatárt akarja érvényesíteni az igazságszolgáltatásban is, ezért az "definíciószerűen nem lehet diszkriminatív".

A másik két kérdésben, a jegybanktörvény és az adatvédelmi szabályozás ügyében Navracsics Tibor megállapodásra számít. Arra a kérdésre, hogy az adatvédelem esetében születhet-e olyan megegyezés, amely alapján Jóri András korábbi adatvédelmi ombudsman visszakapja a mandátumát, a tárcavezető azt válaszolta: meggyőződése, hogy "itt nem erről van szó".
Kérdésre azt is elmondta, hogy a médiatörvény esetében szerinte nagy valószínűséggel nem indul majd kötelezettségszegési eljárás.

Folyamatos a párbeszéd

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője ugyancsak az m1 reggeli műsorában, szintén a kötelezettségszegési eljárásokról szólva kifejtette: folyamatos a konzultáció az Európai Bizottsággal, "tehát nem úgy fog történni, hogy egyszer csak derült égből villámcsapásként az Európai Bizottság kap három témában választ a magyar kormánytól".

Vannak olyan vitatott kérdések, amelyekről a kabinet úgy véli, "jogilag is nekünk van igazunk", mégis kész változtatni, mert a nemzeti érdek szempontjából nem tartja olyan kritikai fontosságúaknak, hogy élezze a konfliktust. Van, amiben teljes az egyetértés - például a nemzeti bank és az adatvédelmi hivatal függetlenségét erősítő ajánlások ügyében -, és vannak olyan kérdések, amelyekben a kormány fenntartja magának a további konzultáció lehetőségét - sorolta a szóvivő.

A bírák nyugdíjazásáról Szijjártó Péter azt mondta, Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter egy kompromisszumos megoldást terjeszt majd elő, és ha kell, a szerdai kormányülésen még áttekintik a témát.

A kormánynak péntekig kell válaszolnia az Európai Bizottság felvetéseire.
Forrás: MTI/HírExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását