2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Marosvásárhely Budapesten

Budapestre érkezik a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata; a vendégjáték első állomásaként a Thália Színházban Shakespeare-darabot mutatnak be A makrancos hölgy avagy a hárpia megzabolázása címmel február 16-án, csütörtökön.
2012. február 6. hétfő 11:49 - HírExtra
A Thália Színház közleménye szerint bár Shakespeare-darabról van szó, az előadás a 21. századi párkapcsolati problémákra is megoldást kínál a modern rendezés és a korszerűsített nyelvezet erejével.

Mint írják, Sorin Militaru, a darab rendezője hazája egyik legtöbbet foglalkoztatott színházi alkotója. Magyarországra is szívesen hívják vendégrendezőként, dolgozott már Kecskeméten és Szolnokon is.

A rendező szerint a darab tulajdonképpen egy nő és egy férfi közti kapcsolat fejlődéstörténete, amely a kölcsönös megismerés szakaszairól szól. Katalin megismeri Petruchiót, az összes trükkjével, és azokat megértve válik a játék részesévé.

"Nem akartam a darabot klasszikus megközelítésben kezelni, a téma amúgy kissé erőltetett lenne az európai kulturális viszonyrendszerben. Ezért inkább a "szelídítés folyamatára" összpontosítottam, mint a főszereplők egymást megismerő folyamatára, ezért szerintem találóbb cím a hárpia megzabolázása, mint a makrancos hölgy" - idézi Sorin Militarut az előadás ajánlója.

A darabban, amelyet Nádasdy Ádám fordításában játszik a társulat, Petruchio szerepében Bokor Barna, Katalinként Berekméri Katalin látható.

A Tompa Miklós Társulat február 18-án és 19-én a budapesti Nemzeti Színházban vendégeskedik: szombaton Székely Csaba Bányavirág című drámáját, amely a Yorick Stúdióval együttműködésben készült, a Gobbi Hilda Színpadon láthatják a nézők, vasárnap pedig a nagyszínpadon Csehov Platonov című művét mutatják be.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását