2024. május 16. - Mózes, Botond

Vidékre vágynak a japán fiatalok

A japán fiatalok évtizedeken át tódultak vidékről Tokióba, manapság azonban változni látszik az irányzat: egyre többen vágynak a vidék biztonságára.
2011. december 3. szombat 15:10 - HírExtra
Az alkalmi munkákból élők manapság a munkaerőpiac egyharmadát teszik ki, míg a nyolcvanas évek közepén kevesebb mint egyötödét adták, ráadásul a szerződéses munkavállalók nagyobb arányban kerülnek ki a fiatalok közül, mint korábban.Az életre szóló munka, a korábbi generációk kiváltsága egy mai japán fiatal számára elérhetetlennek tűnik - olvasható a BBC online riportjában.

"Sohasem tudom, mikor veszítem el a munkámat" - panaszolta Szakagucsi Megumi, egy fiatal lány a hasonló cipőben járó fiatalok milliói közül. Folyton szorong anyagi helyzete miatt, és felháborítja a munkába járók durva viselkedése a reggeli csúcsban.

Szakagucsi is azok közé tartozik, akik vidéken keresik a boldogulást. Élve azzal a lehetőséggel, amely betekintést kínált a földművelők életébe, egy hétvégén felszállt egy vidékre induló buszra, hogy kipróbálja, milyen élete lenne egy gazdaságban.

Ilyen kirándulások szinte minden héten indulnak országszerte almáskertekbe, üvegházakba vagy farmokra. Az utakat a helyi hatóságok szervezik és finanszírozzák attól a kétségbeesett igyekezettől vezérelve, hogy újra benépesítsék a kihalt vidékeket. Az évtizedes elvándorlás után ugyanis a vidéki lakosság elöregedett, az átlagéletkor egyre gyorsabban nő, ma már 65,8 év.
Nagano prefektúra egy tisztviselője, Marujama Naoko bizakodva beszélt arról, hogy lát reményt a kezdeményezés sikerére: egyre többen akarnak gazdálkodók lenni, a városokból sokan vágynak a vidéki életre. Ugyanakkor azt is elismerte, hogy bár segítik ezeket a törekvéseket, nem egyszerű városlakóból földművessé válni.

A prefektúra és a helyi gazdaszövetség támogatást ajánl azoknak, akik a hétvégi farmlátogatás után úgy döntenek, hogy megpróbálkoznak a földműves élettel. Megtanulhatják a gazdálkodás gyakorlati alapjait, és segítséget kapnak a megfelelő földterület kiválasztásához.

Sikeresen működik a "mentori" program is. A 86 esztendős melegházi uborkatermesztőhöz, Tanaka Giicsihez - aki korábban attól tartott, nem lesz kinek továbbadnia gazdaságát - például egy fiatal rendszerszervező állt be tanoncnak. A mérnök elmondta, hogy elege lett a rohanó városi életből, farmer akart lenni, és elégedett a mostani munkájával.

Szakagucsi Megumit is a Tanaka-farmon tett látogatás győzte meg igazán arról, hogy neki is a vidéki élet való. Azon túl, hogy természethez közeli életet élhet, számára az is fontos - árulta el -, hogy míg a városban elszigeteltnek érezte magát, vidéken egymással szorosabb kapcsolatban élők közösségébe kerül. "Rájöttem, hogy szeretem az embereket" - jelentette ki.

A vidékre irányuló belső vándorlás ellenére Japán persze továbbra is ipari nagyhatalom, sőt a városokba áramlók száma még mindig felülmúlja a vidékre költözőkét.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását