2024. május 6. - Ivett, Frida

Féltik a szurkolókat az ukrán rendőröktől

A rendőrség "sürgős", még a jövő évi labdarúgó Európa-bajnokság előtt végrehajtandó reformjára szólította fel Ukrajnát az Eb pénteki, kijevi sorsolása elé időzített felhívásában az Amnesty International (AI), közölve, hogy aggódik "a hírhedten korrupt ukrán rendőrséggel kapcsolatba kerülő" szurkolók biztonságáért.
2011. december 2. péntek 15:06 - HírExtra
A világ legnagyobb emberi jogi szervezetének Londonban közzétett állásfoglalása szerint a jelenlegi rendszerben az ukrán rendőrséget "nagyon ritkán számoltatják el cselekedeteiért". A rendőrök jogköreikkel visszaélve gyakran zsarolnak ki pénzt, vagy csikarnak ki kínzással vallomást az őrizetesekből olyan bűncselekmények ügyében, amelyek megoldása végett "nyomás nehezedik rájuk" - közölte John Dalhuisen, az Amnesty International európai és közép-ázsiai programjának igazgató-helyettese.

Dalhuisen szerint amíg a rendőrök büntetlenül megúszhatják az általuk elkövetett bűncselekményeket, addig "azt csinálnak, amit akarnak".

Az állásfoglalás szerint a szervezet októberben felszólította az ukrán hatóságokat annak egyértelművé tételére a beosztott állomány számára, hogy a rendőrségi visszaéléseket bűnügyi vizsgálat fogja követni. Az AI javasolta egy független intézmény létrehozását is a rendőrség ellen benyújtott panaszok hatékony kivizsgálására.

Az ukrán hatóságok azonban - jóllehet elismerték, hogy ukránok ezrei szenvednek el rendőrségi visszaélést minden évben - az ajánlásokat "nem célravezetőnek" minősítették és elvetették - áll az Amnesty International pénteki, londoni felhívásában.

Az emberi jogi szervezet szerint az ukránok "naponta fizetik annak az árát", hogy kormányuk vonakodik a rendőrség megreformálásától. Mivel 2012 nyarán külföldi szurkolók ezrei érkeznek Ukrajnába, fennáll annak a veszélye, hogy őket is sérelem érheti az ukrán rendőrség részéről, amelynek "elképzelése sincs a közszolgálat és az elszámoltathatóság mibenlétéről" fogalmaz állásfoglalásában az Amnesty International.

A szervezet a pénteki felhívásban visszautal az ukrán rendőrségről októberben közzétett saját átfogó elemzésére is. Az AI ebben megállapította, hogy Ukrajnában "járványszerű" a rendőri bűnözés, a rendőrök által elkövetett bűncselekmények között mindennapos a korrupció, de gyakori a kínzás és az őrizetesekkel szemben alkalmazott egyéb, embertelen bánásmód is, amely nem egyszer halállal végződik. Az Amnesty International 54 oldalas októberi feltáró összeállításában szerepelt az a megállapítás is, hogy mindazokat, akik kapcsolatba kerülnek az ukrán rendőrséggel, a legkülönbözőbb módon megnyilvánuló emberi jogsértések egész sorának kockázata fenyegeti; ezek a verbális agressziótól a brutális kínzásig terjednek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását