2024. május 19. - Ivó, Milán
Szabó Máté ombudsman a Fővárosi Közgyűlésnél kezdeményezte, hogy a testület 60 napon belül helyezze hatályon kívül az életvitelszerű "utcán élést" büntető rendeletet, mivel az - szerinte - a hajléktalanság, mint státusz kriminalizálását jelenti.
2011. augusztus 11. csütörtök 07:37 - HírExtra
Az országgyűlési biztos hivatala által az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint az ombudsman a vizsgálatában megállapította: nem felel meg a jogállami követelményeknek az önkormányzatoknak adott, indokolatlanul tág felhatalmazás a "rendeltetésszerű" közterület-használattal ellentétes magatartások szankcionálására. Szabó Máté szerint az e felhatalmazás alapján született, a hajléktalanságot, mint helyzetet szankcionáló fővárosi önkormányzati rendelet sérti az érintettek egyenlő méltósághoz való jogát, s emiatt kezdeményezte "az alkotmányosan aggályos" rendelkezések hatályon kívül helyezését.

Az ombudsman emlékeztetett, hogy az építési törvény ez év január elsejétől hatályos módosítása felsorolja a közterület rendeltetési köreit és lehetőséget biztosít arra, hogy önkormányzatok az adott település közterületének "rendeltetésétől eltérő" használatát szabálysértéssé nyilváníthassák.

A Fővárosi Közgyűlés e felhatalmazásra hivatkozva május 17-étől rendeletben írta elő: szabálysértés miatt pénzbírsággal lehet sújtani azt, aki a közterületet életvitelszerű lakhatás céljára használja, illetve erre a célra használt ingóságait a közterületen tárolja.

"Jogállamban a közterületen való szabad jelenlét a főszabály, a közterület szabadon - az önkormányzat hozzájárulása és engedélye nélkül - használható" - emelte ki az ombudsman.
Az építési törvény viszont a szabad közterület-használat kivételességét állapítja meg, ez pedig oda is vezethet, hogy az egyébként "ártalmatlan magatartások" is a tiltottak közé kerülhetnek. A fővárosi önkormányzat rendeletéről pedig azt írta: az önmagában az életvitelszerű "utcán élést" és az ahhoz szorosan kapcsolódó helyzetet, köztük ingóságaik elhelyezését bünteti, azaz közvetlenül a hajléktalanság, mint státusz kriminalizálását jelenti. Márpedig az ombudsman szerint "az életvitelszerű közterületen tartózkodás súlyos krízishelyzet, ami a legritkább esetben az érintett tudatos választása".

Mindezek alapján Szabó Máté felkérte a belügyminisztert, kezdeményezze az építési törvény kifogásolt rendelkezéseinek módosítását, a Fővárosi Közgyűlésnél pedig azt indítványozta, hogy 60 napon belül helyezze hatályon kívül a közterület-használatról szóló rendeletének alkotmányosan aggályos rendelkezéseit.

Szabó Máté a belügyminiszternek javasolta azt is, hogy vizsgálja meg: "lehetséges volna-e egy olyan garanciális törvényi keretszabályozás kialakítása, amely rögzítené az önkormányzatok közterület-használattal kapcsolatos hatásköreit" - olvasható a közleményben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását