2024. május 6. - Ivett, Frida

Tovább bővült az EU líbiai fekete listája

További két líbiai jogi személyre terjesztette ki szankcióit az Európai Unió - adta hírül szerdai közleményében az Európai Tanács.
2011. augusztus 11. csütörtök 07:05 - HírExtra
A líbiai helyzet komolyságára és az emberi jogok megsértésére tekintettel az uniós intézmény február 28-án kiadott határozatának módosításával az as-Sarara olajvállalatot, valamint egy kormányrészleget, az Adminisztratív Ügyek Szervezetét is felvette feketelistájára - árulta el egy neve elhallgatását kérő uniós diplomata. A szankciók vízumtilalmat és számlabefagyasztást jelentenek.

A büntetőintézkedések így összesen hat kikötői hatóságot, 49 jogi személyt és 39 természetes személyt érintenek. A döntés csütörtökön válik hivatalossá, miután megjelenik az EU lapjában.
Az EU Moammer el-Kadhafi líbiai vezető elszigetelésére törekszik. A Líbiát 42 éve irányító Kadhafi hatalmát hat hónapja próbálják megdönteni a felkelők, akiket a NATO légicsapásaival támogat.
Az as-Sarara olaj- és gázelosztó társaság feketelistára vételével az EU egyes források szerint a Kadhafi által ellenőrzött területek üzemanyag-ellátását akarja megnehezíteni. A vállalat állítólag a kormány tulajdonában álló Cartagena tartályhajón akart olajat szállítani Nyugat-Líbiába. A tanker a múlt héten a felkelők kezére került, akik Bengáziba irányították azt.

Bár Líbia rendelkezik az afrikai kontinens legnagyobb nyersolaj-tartalékaival, benzinből importra szorul.

Kadhafi tripoli főhadiszállásán az utóbbi hetekben egyre érezhetővé vált az áram- és üzemanyag-ellátás akadozása, ami tovább növeli a felkelőkkel való harcba egyébként is belefáradt nép elégedetlenségét.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását