2024. április 29. - Péter

Sólyom az élen, kormánypártiak a végén

Novemberben leginkább Kóka Jánosnak és Szili Katalinnak változott meg a közvéleménybeli értékelése, 3-3 pontot veszítettek - áll a Szonda Ipsosnak hétfőn a Népszabadságban közzétett felmérésében a politikusok népszerűségéről.
2007. december 3. hétfő 08:58 - Hírextra

Az SZDSZ elnöke leszálló ágban van, a nyár közepe óta 8 ponttal csökkent a rokonszenvmutatója. A mostani visszaesés alapvetően a szocialista párt szimpatizánsainak tudható be, körükben az elmúlt egy hónapban 9 ponttal lett alacsonyabb az indexe (45 helyett 36 pont). A szabad demokraták körében 46 pontos, de ezzel csupán az ő rangsoruk közepén helyezkedik el - olvasható a lapban.

Szili Katalin megítélése a megelőző hónapokban lényegében változatlan volt, októberről novemberre azonban valamelyest kedvezőtlenebb lett. Mind az MSZP, mind a Fidesz támogatói körében 6-6 pontot esett vissza, a bizonytalan választópolgárok körében pedig egy kicsivel (2 ponttal) emelkedett az indexe. A visszaesés ellenére a házelnök továbbra is - Gyurcsány Ferencet követően - a második legkedveltebb politikus a szocialista párt támogatói között. Relatíve jók a pozíciói a Fidesz táborában is, Fodor Gáborral és Göncz Kingával együtt az általuk alkotott lista közepe táján helyezkedik el.

Szilivel azonos (44-es) pontszámmal található az élvonalban Orbán Viktor. A Fidesz elnöke rendkívüli módon megosztja a közvéleményt. Pártjának támogatói rokonszenvvel viseltetnek iránta (76 pont), de a többi politikai csoportban egyértelműen negatívak a vele kapcsolatos vélemények. Ezen belül viszonylagosan kedvezően minősítik őt a pártválasztásukban bizonytalanok, bár a tőlük kapott 36 pont is a negatív tartományban helyezkedik el. Az MDF hívei még kritikusabbak (26 pont), az MSZP-sek és az SZDSZ-esek ítélete pedig kifejezetten elutasító (18-19 pont).

A korábbinál jelentősebb előnyre tett szert a köztársasági elnök a ranglistán, s személyében öt hónap elteltével újra van 50 pontot elérő politikus. Sólyom László az elmúlt két hónapban konszenzusosabb politikusnak mutatkozott a közvélemény szemében, mint korábban. A nyáron rendszerint 25-30 pont közötti eltérések voltak a leginkább kedvező és kedvezőtlen minősítések között, most ez a különbség 16 pontos (MSZP-sek: 44 pont, fideszesek 60 pont).

Továbbra is jók Dávid Ibolya pozíciói. Azon kevés politikus közé tartozik, akinek az utóbbi fél évben viszonylag egyenletes volt a megítélése, nem veszített renoméjából. Mérsékelten megosztó személyiség, amit az MSZP táborában szerzett 53 és a Fidesz támogatóitól kapott 42 pont fejez ki. A pártpolitikusok majd mindegyikének értékelésében ennél sokkal nagyobb, rendszerint 30 pont fölötti eltérések vannak.

Az adatfelvétel ideje: 2007. november 16-25. A megkérdezettek száma: 1500 fő, ők együttesen az ország 18 éves és annál idősebb lakosságát képviselik.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Szifo
2007. december 11. 16:45
Szerintem teljesen feleslegesek ezek a felmérések.
Mindenki tegye a dolgát legjobb tudása szerint, nem a népszerűségi mutatókkal kell foglalkozni.
Lehet egy nagyon népszerű politikus nagyon ártalmas mindannyiunk, az ország számára.
thurvj97
2007. december 11. 10:40
Biztos vagyok benne,hogy politikai megrendelésre születhetnek ilyen bárgyú eredmények. Bárkit kérdezek Sólyomról csak elítélően nyilatkozik. Másrészt Horváth Ágnes kimondottan kellemes, okos és szimpatikus ember.Nálam értékesebb ,mint Szili vagy Sólyom. Amit képvisel az a koalíció szándéka szerinti. Érthetetlen miért fekszik le a közvéleménykutató megrendelőinek! Nekik a hitelesség nem számít?
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását