2024. április 24. - György

Mennyi az a reálhozam?

Négy magánnyugdíjpénztárat csütörtökön közzétett határozataiban arra kötelezett a felügyelet, hogy számítsák újra a tagi kifizetéseket az állami rendszerbe visszalépett pénztártagok egy szűk körénél.
2011. augusztus 4. csütörtök 17:21 - HírExtra
Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) közleménye ismerteti: az Allianz Önkéntes és Magánnyugdíjpénztárat, a Budapest Magánnyugdíjpénztárat, az ING Önkéntes és Magánnyugdíjpénztárat és a OTP Magánnyugdíjpénztárat belső ellenőri jelentéseik és az azok nyomán bekért információk alapján arra kötelezte, hogy 15 napon belül számítsák újra tagi kifizetéseik összegét azon volt tagjaiknál, akik korábban más pénztárakból léptek át, onnét nyugdíjcélú megtakarítást hoztak át, ám róluk az átadó pénztárak a hozamgarantált tőke feletti összeg (reálhozam) számításához annak idején nulla forint tagdíjról, tagdíj-kiegészítésről szolgáltattak információt.

A négy pénztár által alkalmazott számítási módszer az átlépett tagok e meghatározott körénél pontatlan volt, és nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak, így jelentős eltérést eredményezhetett a kifizetendő reálhozamban, ezért a PSZÁF a négy pénztár érintett tagjainál kifizetési tilalmat rendelt el. Az előírt ismételt számítás mindössze mintegy 1.500 főnyi volt pénztártagot érint. A pénztárak a többi tag esetében a jogszabály által elrendelt ütemezésben fizetik ki a nekik járó összeget.

A pénztáraknak az elvégzett korrekciókról tájékoztatniuk kell a felügyeletet. A PSZÁF haladéktalanul feloldja a kifizetési tilalmat, ha a pénztárak elvégezték és benyújtották a helyes számításokat. A kasszáknak a kifizetési tilalom feloldását követően 3 munkanapjuk van az érintett tagok részére való kifizetések indítására, így e tagok is megkapják kifizetéseiket a jogszabályban foglalt végső határidőig, 2011. augusztus 31-ig.

A történtek rávilágítottak arra: helyes intézkedés volt a PSZÁF részéről, hogy 2011 júniusában határozatban kötelezte valamennyi magánnyugdíjpénztárat arra, hogy belső ellenőrzésük vizsgálja meg a reálhozam és a visszalépő tagi kifizetések kiszámításának módját. E felügyeleti lépés nélkül a négy nyugdíjpénztárnál felmerült hibákra csak a kifizetések utáni időszakban, a tételes felügyeleti vizsgálat során derült volna fény - olvasható a közleményben.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását