2024. április 28. - Valéria

Tabajdi: Az élelmiszerbiztonság kiemelt uniós cél

Tabajdi Csaba, az Európai Parlament Mezőgazdasági Bizottságának főtagja szerdán késő este felszólalt az Európai Unió 2007-13-as állategészségügyi stratégiájáról szóló európai parlamenti plenáris vitában.
2008. május 22. csütörtök 11:23 - Hírextra
"Gratulálok Wojciechowski úrnak a kiváló jelentésért. Komoly gondot jelent az állategészségügy a harmadik országok vonatkozásában. A WTO-ban arra kell törekednünk, hogy magas szintű állat-egészségügyi és állatjóléti normáinkat a harmadik országok is tartsák be. Ez az európai fogyasztók és a termelők érdeke is. Az uniós fogyasztók egészségét védenünk kell az alacsonyabb szintű normák szerint előállított import-termékekkel szemben.

Az EU termelői pedig a magasabb költségekkel szembesülnek, amely számukra igazságtalan versenyhátrányt okoz. Ezért kiemelten fontos, hogy az uniós Növény és Állategészségügyi Iroda (FVO) helyszíni inspekcióinak egyre nagyobb százaléka a harmadik országokban történik (2008-ban már a vizsgálatok 30%-a).

Az élelmiszerbiztonságnak a földtől az asztalig az élelmiszerlánc minden részletében érvényesülnie kell, ehhez elengedhetetlen az uniós állategészségügyi rendszer működésének javítása is. Ma ez a rendszer súlyos problémákkal küzd, pedig a kihívások, a járványveszély nagyobb, mint valaha: elég csak a madárinfluenzára, a sertéspestisre, vagy a kergemarhakórra gondolnunk. Számos helyen súlyos létszámhiánnyal küzd az állatorvosi szakma. Nincs elég szakértelemmel bíró állatorvos, akik megfelelő hatékonysággal és rendszerességgel ellenőriznék a szabályok betartását. Elavultak az eszközök, néhol szinte XIX. századi eszközrendszerrel dolgoznak. Nagyon sok tagállamban elégtelen a szakemberképzés, az oktatás színvonala, a hozzáértő szakembereket elszipkázza a magánszféra. Az elmúlt időszak botrányai, például a Megatrade-ügy Magyarországon, megmutatták, hogy a multinacionális gyártó és értékesítő cégek ellenőrzése messze nem kielégítő.

A fenti hiányosságokat sürgősen orvosolni kell. Alapvetően helyesek az Európai Bizottság stratégiai elképzelései, amelyek számolnak ezekkel a problémákkal. Nagyon fontos, hogy az új stratégiai a megelőzésre helyezi a hangsúlyt az utólagos problémakezelés helyett. Az elsődleges feladat, hogy biztosítsuk: csak egészségre nem ártalmas állati termék kerülhet az asztalra.

Az állategészségügyi stratégia pozitívumai mellett ugyanakkor súlyos veszélyeket látok a megvalósíthatóság oldalán. Egyszerűen szólva ma nincs se pénz, se paripa, se fegyver a stratégia megvalósítására. A megfelelő közösségi források biztosítása nélkül elképzelhetetlen a szükséges eszközrendszer kiépítése és a megfelelő szakértői gárda kiképzése. A közösségi költségvetésnek és a nemzeti költségvetéseknek is nagyobb mértékben kell támogatnia az állategészségügyi rendszert.

Szemléletváltásra van szükség az európai és a nemzeti ellenőrző hatóságoknál is. Súlyos gondot jelent, hogy a hatóságok sokszor terméketlen hatásköri vitákat folytatnak, hogy melyik mit ellenőrizhet, és főképpen büntethet, ahelyett, hogy egy valóban egységes és integrált európai védelmi rendszert teremtenének meg. Nincs megfelelő szintű együttműködés, koordináció a nemzeti hatóságok között, hiányoznak a megfelelő nyelvi felkészültséggel rendelkező munkatársak. Egységes európai vizsgálati és bírálati módszerekre lenne szükség. Nagyobb mértékben kell támogatni az alapkutatást is."

Kiadó: Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti Delegációja
Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását