2024. április 25. - Márk

Társadalmi Bíróság a túlkapások ellen

A Honfoglalás 2000 Egyesület levélben kereste meg Morvai Krisztinát, Völgyessy Miklóst és Gaudi-Nagy Tamást a Civil Jogász Bizottság, illetve a Nemzeti Jogvédő Alapítvány jogászait, hogy az utóbbi időben tapasztalható jogsértések, rendőri túlkapások és ál
2007. október 24. szerda 14:41 - Hírextra

A polgári alkotmányos rend feltétele a hatalmi ágak szétválasztása, azaz a bírói, a törvényhozói és a végrehajtó hatalom elkülönítése, ám ez a francia felvilágosodás korából származó jogelmélet Magyarországon sok kívánnivalót hagy maga után. A rendszerváltozásnak csúfolt fordulat után hazánkban nem valósult meg tökéletesen a hatalmi ágak szétválasztása (a rendőrség, és számos esetben az igazságszolgáltatás is a kormány befolyása alatt áll), ezért Társadalmi Bíróságot kell létrehozni, mely a hatályos jogszabályoktól függetlenül, a társadalom értékítéletét hivatott kimondani a vétkesek felett.

A magyar társadalom értetlenül áll a folyamatok előtt: nem vizsgálják, nem derítik fel az elmúlt évi brutális rendőri akciók tetteseit, nem marasztalják el azokat, akik ártatlan embereket ütöttek-vertek, egészségüket súlyosan, maradandóan károsították. Minden népnek joga van megismerni a társadalom ellenében fellépő személyek kilétét, valamint, az ilyen intézkedések értelmi szerzőinek nevét, ugyanakkor a közhatalmi szerveknek kötelessége elősegíteni az igazság feltárását, és levonni a megfelelő következtetéseket, megtenni a szükséges lépéseket.

A hatalom vonakodik ezeket a lépéseket megtenni, nem érzi bűneinek súlyosságát. Számos esetben "csak" erkölcsi vétségekre hivatkozik, ám akik "csak" erkölcsi vétséget követtek el, azokat erkölcsileg kell elítélni, mert vétkeik a magyarság számára szégyent, megaláztatást, egyeseknek pedig súlyos testi-lelki fájdalmat okoztak.

Társadalmi Bíróságok intézménye nem ismeretlen fogalom, különböző néven már a világ számos országában működtek, (tényfeltáró, igazságtételi, stb.), melyek többnyire jelképes ítéletet hoztak, ám ezek a határozatok rendszerint kielégítették az emberek igazságérzetét. Társadalmi Bíróság létrehozásának nem feltétele a bírói-ügyvédi vizsga, mert itt a társadalom értékítéletét kell kimondani. Civilek, civil szervezetek delegáltjai alkothatják a Társadalmi Bíróságot, amely a tények és az iratok áttanulmányozása után, nyilvános tárgyaláson hozhatja meg határozatát.

A Honfoglalás 2000 Egyesület levélben kereste meg a fent említett jogászokat, kérve őket, hogy foglalkozzanak az egyesület javaslatával.

Forrás: OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását