2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Pénteken újra az utcára vonulnak

Újabb nagyszabású demonstrációt hirdettek péntekre a fővárosba a fegyveres és rendvédelmi dolgozók - jelentette be a demonstrációs bizottságnak vezetője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.
2011. május 2. hétfő 16:03 - HírExtra
A jogaik védelméért tartott akciót a húsvéti és május elsejei ünnepek, ballagások és az érettségi vizsgák miatt függesztették fel, de a "fegyverszünet ideje alatt" sem tudtak megegyezni a kormánnyal, ezért újabb megmozdulást hirdetnek - mondta a katonákból, rendőrökből, vámosokból, börtönőrökből, tűzoltókból és polgári védelmisekből álló demonstrációs bizottság vezetője.

Kónya Péter, az akciósorozatot meghirdető Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének (FRDÉSZ) elnöke emlékeztetett: demonstrációjuk április 11-én kezdődött a fővárosi Kossuth téren. A Parlament épülete mellett felállított sátornál naponta más és más rendvédelmi szervek tagjai tartottak figyelemfelhívó, tiltakozó akciót, majd április 16-án, közlése szerint 15 ezer hivatásos és rendvédelmi dolgozó részvételével "vonulásos" megmozdulást tartottak.

Kónya Péter úgy fogalmazott: egyértelműsítették, hogy nyolcpontos követeléseikről - amely eddigi, törvényben garantált jogaik védelme mellett jobb munkakörülményeik és -eszközeik biztosítását is tartalmazza - a moratórium alatt érdemi tárgyalásokat akartak folytatni, de az Országgyűlés rendvédelmi bizottságának kormánypárti képviselői még egy közös állásfoglalást sem fogadtak el arról, hogy érdemi tárgyalásokba kezdjenek, és távolmaradásukkal bojkottálták a bizottság munkáját.

Hozzátette: kezdeményezték az érdekegyeztető fórum összehívását is, de erről sem kaptak visszajelzést.

A demonstrációs bizottság vezetője kijelentette: készek akár az utolsó pillanatban is lefújni és ünnepséggé átalakítani a pénteki, Parlament körül zajló megmozdulást, de csak abban az esetben, ha írásos garanciát kapnak követeléseik teljesítéséről. Azt várják, hogy azt ne csak a miniszterelnök, hanem a kormánypárt két frakcióvezetője, és lehetőség szerint az ellenzék is garantálja aláírásával. Ez azért szükséges, nehogy egyéni képviselői indítvánnyal "szétbombázzák" megállapodásunk tartalmát - fűzte hozzá.

Kónya Péter hangsúlyozta: a nemzeti együttműködést kommunikálja a kormány, de a rendvédelmi dolgozókat érintő törvényi változásokról továbbra sem akarnak velük egyeztetni; a szervezetek változatlanul elfogadhatatlannak tartják a Széll Kálmán tervben foglaltakat, így a szolgálati nyugdíjkorhatár emelését.

A szakszervezeti vezető azt mondta: békés demonstrációt kívánnak szervezni, de kollégái rendkívül elkeseredettek és elszántak, mert "tovább tart az állóháború". Korábbi sajtónyilatkozatát megerősítve úgy fogalmazott: "nem csak a tűzcsapoknak kell reszketniük". Arra az újságírói kérdésre, hogy ez mit takar, úgy válaszolt: "bízzuk a jövőre".

Áprilisi 16-án tartott tüntetésükön a tűzoltók a belügyminiszteri tiltás ellenére egyenruhában vettek részt, s a Kossuth térre tartva az Andrássy úton több tűzcsapot megnyitottak. Emiatt a rendőrség szabálysértési eljárást indított. Árok Kornél, a tűzoltók szakszervezeti vezetője az MTI kérdésére azt mondta: csak egy esetről tud, hogy az egyenruha viselése miatt fenyítésben részesült egy tűzoltó, arról pedig nincs információja, hogy a rendőrség bárkit eljárás alá vont volna.

Kónya: Kövér László kérjen bocsánatot

Kónya Péter, az FRDÉSZ elnöke a sajtótájékoztatón bocsánatkérésre szólította fel Kövér László házelnököt azon nyilatkozatáért, hogy a szakszervezeti vezetők az elmúlt nyolc évben "lapítottak, mint az a bizonyos a fűben". A katonatisztként ezredesi rangban szolgáló szakszervezeti vezető azt mondta: az elmúlt nyolc évben a legtöbbet demonstrálók a fegyveres és rendvédelmi dolgozók voltak: együttesen három alkalommal demonstráltak egyenruhában, mert akkor még ezt nem tiltották, míg más konföderációk égisze alatt szintén részt vettek tüntetésen. Az FRDÉSZ hatszor tüntetett a LIGA szakszervezetekkel közösen, a vámosok és a katonák külön tartottak megmozdulást, míg a tűzoltók Brüsszelben tiltakoztak - sorolta.

A péntekre meghirdetett újabb megmozdulás, amely során autós és gyalogos, illetve fáklyás felvonulást terveznek, élőlánccal kívánják körbe venni a Parlament épületét.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását