2024. május 13. - Szervác, Imola

Felújítják a márianosztrai fegyházat

Három sikeres uniós pályázat eredményeként megújul a márianosztrai fegyház és börtön épülete, illetve környezete; a munkálatokra összesen több mint 455 millió forintnyi támogatást nyert el a büntetés-végrehajtási intézet, valamint a Pálos rend – közölte a börtönparancsnok.
2010. augusztus 30. hétfő 17:10 - HírExtra
Az 1300-as években Pálos kolostornak épült objektum 152 évvel ezelőtt "váltott" funkciót, azóta büntetés-végrehajtási intézetként működik. Noha többször is bővítették, és apróbb felújításokat is végeztek rajta, a részben műemléki épület mára megérett egy komplex felújításra, illetve az idegenforgalmi szempontú rekonstrukcióra - mondta Biczó László dandártábornok.

Az első projekt keretén belül – turisztikai és állagmegóvó célból - felújítják a fegyház és börtön külső homlokzatát, konferencia-, valamint turista látogatóközpontot, gyermek játszóházat és parkolókat alakítanak ki, s az elnyert 150 millió forintos támogatásból, illetve a hozzá tett 26 milliós önrészből telik majd az országban egyedülálló rabtemető rendbetételére is - mondta a parancsnok.

E projekt részeként börtönmúzeumot, illetve Pálos rendi múzeumot is kialakítanak a Pest megyei objektum területén található, arra alkalmas ingatlanok átépítésével - tette hozzá Biczó László, megemlítve, hogy mindkét múzeumot jövő júliusban szeretnék átadni.

Egy másik uniós pályázat eredményeként a Pálos rend által elnyert csaknem 28 millió forintból, amelyhez 9 millió forintos önrész társul, új köntösbe öltözik a börtönt körülölelő tér és az úgynevezett barokk kapu. A pálosok templomának közelében fekvő, a büntetés-végrehajtási intézet tulajdonában lévő kétszáz éves teret Biczó László közlése szerint öt évig a rend tartja majd fenn.

Egy harmadik projekt a fegyház és börtön fűtésének korszerűsítését célozza: a régi kazánokat energiatakarékos berendezések váltják fel, illetve kicserélik az elavult szigeteléseket, ajtókat, ablakokat - mondta Biczó László. A munkálatok 277,8 milliós költségét teljes mértékben EU–forrásból fedezik.

A 444 férőhelyes márianosztrai fegyház és börtönben jelenleg 550-en töltik büntetésüket (ez 124 százalékos telítettségnek felel meg).

A kiszabott ítéletek átlagos időtartama tíz év, de a létszám körülbelül 10 százalékának húsz évig, illetve még tovább kell a rácsok mögött maradnia. Négy elítélt életfogytig tartó büntetését tölti Márianosztrán – közölte a börtönparancsnok.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását