2024. május 18. - Erik, Alexandra

"A Véderő pakoljon, menjen haza"

"A Véderő pakoljon, menjen haza, és vigye magával azokat a visszataszító eszméket is, amelyeknek parlamenti támogatója a Jobbik" - közölte Dorosz Dávid, a honvédelmi és rendészeti bizottság LMP-s tagja pénteken az MTI-vel.
2011. április 22. péntek 16:31 - HírExtra
A közlemény szerint a Véderő nevű "szélsőjobboldali, paramilitáris szervezet" önvédelmi és kiképzőtábort nyitott a településen, ahol fegyverismeret, lövészet, közelharc oktatása a program.

"Ilyen erőszakos, a lakosság megfélemlítésére összeverődött félkatonai alakulatoknak nincs létjogosultsága, és nincs keresnivalója az ország egyetlen településén sem. Aljas és gyáva dolog a magántulajdon mögé bújva a védtelen lakosságot – köztük nőket és gyerekeket – fenyegetni, akik a mai és holnapi napon civilekkel közösen a Föld Napján, egy úgynevezett Munkakarnevál keretében épp a falut akarják rendbe tenni, csinosítani" - áll a kommünikében.

Az LMP felszólítja a rendőrséget és a Belügyminisztériumot, hogy minden eszközzel lépjen fel "a tömeges megfélemlítés ellen, és teremtsen olyan helyzetet, hogy a lakóhelyén mindenki biztonságban érezhesse magát".

Jobbik: semmi közünk hozzájuk

A Jobbiknak semmi köze nincsen a Véderő nevű mozgalomhoz - jelentette ki pénteki sajtótájékoztatóján Dúró Dóra, jobbikos országgyűlési képviselő. A Véderő Gyöngyöspatán a hétvégén katonai gyakorlatot tart, amely miatt a településen élő roma nőket és gyerekeket vasárnapig kitelepítették.

Dúró Dóra hangsúlyozta: a Véderő inkább a Jobbik "ellenlábasa," hiszen a mozgalom vezetője Eszes Tamás elindul a gyöngyöspatai polgármester-választáson, ahol a Jobbik a helyi elnökét Juhász Tamást indítja majd. Az ellenzéki párt szerint a Véderőt "mozgató szálak sokkal inkább a Fideszhez vezetnek," hiszen a fideszes támogatással az önkormányzatba bejutott Maka Attila független képviselő sógora ajánlotta fel a mozgalomnak azt a telket ingyen, ahol a hétvégi katonai gyakorlat zajlik.

A Jobbik éppen ezért felszólítja a többi parlamenti pártot, hogy "hagyják abba a hangulatkeltést és ne próbálják meg a Jobbikot rátolni olyan szervezetekre, amikhez semmi közük sincs" - tette hozzá Dúró Dóra. Az ellenzéki politikus szerint egyébként a gyöngyöspatai események a zámolyi romák 10 évvel ezelőtti esetére hasonlítanak és a Jobbik szerint ez "ugyanolyan hangulatkeltés."

Elvitték a vezért

A rendőrök előállították Eszes Tamást, a magát Véderőnek nevező szervezet országos megbízott parancsnokát, a mozgalom katonai alapismereteket oktató gyöngyöspatai táborának szervezőjét és két társát - látta péntek délután a helyszínen az MTI tudósítója. A tábornyitás meghirdetett időpontja, délután fél öt előtt nem sokkal a rendőrök távozásra szólították fel azokat, akik terepszínű ruhában, illetve a Véderő tagjaira jellemző viseletben voltak. A többség el is hagyta a tábort, csak néhányan maradtak a helyszínen.


A pénteki Magyar Közlönyben jelent meg az egyes szabálysértésekről szóló kormányrendelet módosítása, amely szerint százezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható az, aki "közterületen vagy nyilvános helyen olyan, a közbiztonság, közrend fenntartására irányuló tevékenységet végez, amelyre jogszabály nem jogosítja fel, vagy ilyen tevékenység látszatát kelti". A közbiztonsági tevékenység jogosulatlan végzése miatti szabálysértési eljárás a rendőrség hatáskörébe tartozik.
Forrás: MTI/HirExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását