2024. április 19. - Emma

Az MSZP nem esküszik

Nem tesznek esküt a szocialista parlamenti képviselők az új alkotmányra; a következő választásoknak akkora tétje lesz, mint a rendszerváltás óta egyiknek sem - nyilatkozta a Népszava szombati számában Mesterházy Attila.
2011. április 2. szombat 13:43 - HírExtra
Az elnök úgy fogalmaz: "mi esküt tettünk már az alkotmányra - a jelenleg érvényben lévőre -, ennek alapján kaptuk a mandátumunkat. Nincs szükség új eskütételre."

A Fidesz közel egy éve tartó kormányzásáról az MSZP elnöke a lapnak azt mondta: "ha egy mondatban kell összefoglalnom: rossz irányba megy az ország, és ezt már az emberek majdnem kétharmada így is gondolja. Rossz irányt látunk a társadalom-, a gazdaságpolitikában, a demokrácia felfogásban és a politikai stílusban is."

Arra az újságírói felvetésre, hogy ha holnap az MSZP-nek át kellene vennie a kormányzást, tudná-e, hogy mit csináljon, a párt elnöke azt válaszolta: "tudná - bár az tény - s a választások eredménye erre utalt -, hogy a hitelességünk mellett a kormányzóképességünkbe vetett hit is megrendült az elmúlt években". A nyilatkozat így folytatódik: "volt alternatív költségvetésünk, adótörvényünk és alternatív alkotmánykoncepciónk.... A gond az, hogy javaslatainkat a kormánypártok már a bizottsági szakaszban leszavazzák, így sosem kerülnek a parlament plenáris ülésére, vagyis az emberek nem láthatják, miben különbözne a szocialista megoldás".

Mesterházy Attila szavai szerint olyan párt nincs és nem lesz, amely a demokratikus többség pártja. "Ez csak addig működhetne, ameddig a antidemokratikus erők ellen kell küzdeni." Arra a kérdésre, hogy ma látható-e koalíciós partner, a szocialista pártelnök annyival válaszolt: "a partnerek egymásra találásához idő kell. Türelmesnek kell lennünk."

Az interjúban az MSZP elnöke szólt arról, hogy a pártnak arra kell felkészülnie, hogy a Fidesztől elfordulók először a bizonytalanok körét erősítik és csak utána kezdenek el új pártot választani.

A politikai pártoktól távolságot tartó és aktivizálódó civil mozgalmakkal kapcsolatban Mesterházy Attila érzékeltette, hogy a választásokon csak pártra lehet szavazni. Kifejtette: vagy lesz egy újonnan alakuló párt, amely képes felszívni ezt a társadalmi támogatást, vagy a választók a jelenlegiek közül választanak.

Mesterházy Attila a Népszavában megjelent interjúban szólt arról is, hogy nem tartja elképzelhetetlennek új választások kiírását az alkotmány megszavazása után, "mert a kormányzó pártok még jól állnak".

A kormányzati tevékenység bírálatával kapcsolatban az MSZP elnöke azt mondta: inkább itthon teszik, "hiszen a választók 62 százaléka mondja azt, hogy rossz irányba mennek a dolgok. Külföldön egy-egy specializált területet vesznek górcső alá. ... Tragédia, hogy Magyarország nem barátokat keres Európában, és az elszigetelődés, a befelé fordulás útjára lépett".

A párt megújulását és egységének témáját érintve az elnök arról beszélt, hogy "nincs ember a pártban, aki ezt másként gondolná".

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását