2024. április 27. - Zita

A köztársaságot védenék a szocialisták

Az MSZP választmánya azt kezdeményezi, hogy április 18., az új alaptörvény elfogadásának tervezett dátuma legyen a köztársaság védelmének napja - mondta Simon Gábor, a testület elnöke.
2011. március 26. szombat 17:23 - HírExtra
A politikus beszámolt arról, hogy a választmány - miután meghallgatta Bárándy Gergely előadását - állásfoglalást fogadott el, amely szerint a Fidesz-KDNP alaptörvény-tervezete és a mögötte lévő hatalmi szándék ellentétes az ország demokratikus hagyományaival, a magyar alkotmányossággal. Simon elmondta, hogy véleményük szerint a kormánypárti javaslat idealizálja a Horthy-korszakot, és nem tükrözi a köztársasági eszme értékeit.

A Fidesz-KDNP alkotmánytervezetét naftalinszagúnak nevezte, és úgy értékelte: az mintha nem a köztársaságot tekintené a legmegfelelőbb államformának, s helyette a húszas-harmincas évek berendezkedését tartja követendőnek. Hozzátette: meg kell védeni a köztársaságot a jelenlegi hatalomtól, "akár utcai akciókkal, demonstrációval".

A választmányi ülésen elfogadott állásfoglalás alapján Simon Gábor a kormánypárti indítványról azt mondta: a dokumentum nem alkalmas arra, hogy mindenki alkotmánya legyen. A tervezet gyengíti "a fékek és ellensúlyok rendszerére" épülő alkotmányos berendezkedést; a hatalom megszerzését és megőrzését szolgáló eszközöket és intézményeket rögzít, korlátozza az egyéni szabadságot, és bebetonozza a Fidesz igazságtalan adórendszerét - jelentette ki.

Kitért arra, a testület elfogadta azon javaslatát, hogy Wittner Mária csütörtöki parlamenti felszólalását ismertessék meg az európai baloldal vezetőivel. (A fideszes képviselő hóhérnak nevezte Horn Gyulát, majd úgy fogalmazott a volt miniszterelnökről: "már három éve ott kezelik és ott vergődik a Honvéd kórházban, mert képtelen meghalni".) A választmány - amellett, hogy követeli: Orbán Viktor és a Fidesz határolódjon el a kijelentéstől - felkérte az MSZP EP-delegációjának tagjait, hogy szólaljanak fel az ügyben az Európai Parlamentben, ismertessék meg az uniós tagállamok képviselőivel Wittner Mária szavait - mondta Simon Gábor, megjegyezve: ettől azt remélik, a kormánypárt belátja, hogy ez a stílus megengedhetetlen.

A választmány ezenkívül meghallgatta Tóbiás József frakcióigazgatót, aki a képviselőcsoport munkájáról és terveiről számolt be, valamint tájékozódott az MSZP képzési bizottságának munkájáról is.



Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

...
2017. december 13. 20:21
2008. július 15. 19:33
a fenébe is, legalább ne írnád állandóan, hogy a "barátaid"! ;-/ tudod, hogy minden nickemmel egyet értek veled, de ha ide is bedobom egy versikémet, amit talán éppen erre az alkalomra gyűlölködtem össze a szegényes szókészletemből, vagyis ha a Turulnak csak egy tolla is meggörbül ezen aljas csirkefogók által, arra van viszont kezdeményezésem rímbe szedve(!), és akkor lehet innen kidobnak(?). pedig itt nem a politika miatt vagyok! (írtam)
de, hogy lásd, és lássák, - már több turulbontogatós fórumba bepottyant ez - mihez tartás végett, ha mégis baja esne annak:
---------
ha egy "spiró" (és regős p.) heccelődhet ily eszközökkel, akkor mi is, én is! és ez íródott az(ok) után, nem fordítva!
----
----
Vascipő a Dunára néz,
szomjus nyelvét ölti,
vágyakozva sohajtoz.
Segít rajta neonáci,
odasiet a "rajthoz".
Vasutasék kalapácsa,
no meg hozzá edzett kéz,
s kopasz csávó jót golfoz:
Erídj, ússz a gazdihoz!
---
---
bizonyára "elvetemült" sorok, de ha dőlne a Turul, lesznek a golf sportnak is hirtelen "barátai" valószínűleg szerintem...
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását