2024. március 29. - Auguszta

Miért nem nő a gyerek?

A szénnel történő fűtés visszafogja a növésben a gyerekeket, az ilyen környezetben élő kicsik hároméves korukban 1,3 centiméterrel alacsonyabbak kortársaiknál - állapították meg kutatók.
2011. február 8. kedd 09:10 - HírExtra
A szénfűtés már születésük előtt éreztette kedvezőtlen hatását a gyerekek egészségén - állapították meg a tudósok. Átlagos születési súlyuk alacsonyabb volt, majd elsősorban az iskoláskor elérése előtt gyakrabban lettek betegek. Többször szenvedtek felsőlégúti- és tüdőgyulladásban, középfülgyulladás is gyakrabban lépett fel náluk.

"Ha a szülők szilárd anyaggal fűtenek otthon, az biztosan árt gyerekeik egészségének" - mondta a kutatásban résztvevő Radim Sram, a prágai kísérleti gyógyászattal foglalkozó intézet munkatársa. A kutató kollegájával, Miroslav Dostallal gyűjtött adatokat a tanulmányhoz. Orvosok több mint tíz éven át figyeltek meg összességében 1133 gyereket, akik 1994 és 1998 között születtek, és Csehország egyik iparvidékén, Teplice környékén élnek.

A cseh és amerikai kutatók az egészségügyi gondok legfőbb okozójaként rákkeltő anyagokat, az úgynevezett policiklikus aromás szénhidrogéneket nevezték meg. Különösen akkor, ha ezek az anyagok a finomporba kerülnek, megragadhatnak a tüdőben. E káros anyagok a szén, a fa és más tüzelőanyagok helytelen égetésekor keletkeznek.

A szénnél még rosszabb azonban egy másik tüzelőanyag. "Akinek lehetősége van, gyakran nemcsak szenet, hanem házi szemetet is éget" - jegyezte meg Sram, aki szerint a növekvő szemétdíjak miatt évek óta emelkedik az illegális szemétégetés.




Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását