2024. május 16. - Mózes, Botond

Egyiptom: a hadsereg nem védi meg Mubarakot

Az egyiptomi hadsereg bejelentette, hogy nem alkalmaz erőszakot a Hoszni Mubarak elnök lemondását követelő tüntetőkkel szemben.
2011. január 31. hétfő 17:53 - HírExtra
A békés tüntetőknek biztosítják a szólásszabadságot

A hadsereg közleménye szerint minden békés tüntető számára garantálják a szólásszabadságot. A fegyveres erők részéről ez volt az első ilyen nyílt megerősítése annak, hogy nem fognak tüzet nyitni a tüntetőkre. A közlemény egyben hozzáteszi: a nép követelései legitimek. Egyiptomban példa nélküli tüntetések zajlanak az országát csaknem három évtizede kormányzó Mubarak lemondását követelve. Keddre pedig egymilliós, hatalmas tömegdemonstrációkat hirdettek meg a szervezők Kairóba és Alexandriába, az ország két legnagyobb városába.

Közben a Muzulmán Testvériség ellenzéki iszlamista szervezet elutasította a nap folyamán hivatalába beiktatott új egyiptomi kormányt és felszólította a lakosságot, hogy folytassák a tüntetéseket a Mubarak-rendszer megdöntéséig. A szervezet közleménye szerint az új kormány nem felel meg a nép akaratának, s az "egész rezsimnek" (az elnök és a miniszterek mellett a kormánypártnak és a parlamentnek is) távoznia kell. A Muzulmán Testvériség egyben üdvözli a hadsereg álláspontját, azt mondván: a fegyveres erők a nép mellett állnak, garantálva számukra a biztonságot.

A Külügyminisztérium figyelemmel kíséri a történteket

Az egyiptomi nagyvárosok biztonsági helyzetének további romlása és a közbiztonsági helyzet egyelőre kiszámíthatatlan kimenetele miatt a Külügyminisztérium az I-es kategóriájába sorolja át Egyiptomot.

Az I-es kategória, az utazásra nem javasolt országok és térségek kategóriájába került Egyiptom.

A tárca közleménye szerint a Külügyminisztérium a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségével történt egyeztetést követően döntött így. A Külügyminisztérium a kommünikében hangsúlyozza, hogy a kairói magyar nagykövetség jelentése és az utazási irodák helyi képviselőinek tájékoztatása alapján a jelenleg a Vörös-tenger melletti üdülőhelyeken tartózkodó magyar turisták biztonságban vannak.

Vasárnap a minisztérium még csak négy egyiptomi várost - Kairót, Alexandriát, Luxort és Szuezt - sorolt az I-es, utazásra nem javasolt országok és térségek kategóriájába.

Az egyiptomi helyzet változásait a tárca folyamatosan figyelemmel kíséri, és a biztonsági helyzet általános javulása esetén új tájékoztatót ad ki - olvasható a közleményben.

Felfüggesztik a charterjáratokat

Az utazási irodák úgy döntöttek, felfüggesztik a charterjáratokat Egyiptomba a január 25-én kezdődött kormányellenes tüntetések miatt - közölte Molnár Judit, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének (MUISZ) szóvivője.

Elmondta: hétfőn egyeztettek az érintett utazási irodák és a Külügyminisztérium szakemberei a kialakult helyzetről. Úgy döntöttek, hogy a most Egyiptomban lévő mintegy 400 utast az utazási szerződésnek megfelelően szombaton, illetve vasárnap hazahozzák, ezt követően azonban nem indítanak új charterjáratot addig, amíg nem rendeződik a helyzet Egyiptomban. Annak a több száz utasnak, akik már befizették egyiptomi útjukat két lehetőségük van, vagy elfogadják az utazási irodák által felajánlott másik úti célt, vagy visszakérhetik a befizetett összeget - mondta Molnár Judit.

Az egyiptomi népfelkelés január 25-én kezdődött, 11 nappal azután, hogy a "jázminos forradalom" menekülésre kényszerítette Zin el-Abidin ben Ali tunéziai elnököt. A biztonsági erők és a tüntetők összecsapásaiban legalább 125-en meghaltak, a sebesültek száma több ezerre tehető.

Káosz a reptereken

Zűrzavar uralkodik Kairó nemzetközi repülőterén, külföldiek ezrei igyekeznek elmenekülni a belpolitikai válság és tüntetések sújtotta Egyiptomból.  A kairói repülőtéren déltájban elterjedt egy bejelentés a dán, német, kínai, brit és kanadai utasok csoportjai között, hogy kormányuk gépeket küldött értük, s erre ideges tülekedés indult a kapuk felé. Az Egypt Air hétfőn felújította járatait nagyjából 14 órás szünet után, amelynek oka a kijárási tilalom és a szolgálatba állítható személyzet szűkössége volt. Számos ország kezdte már meg vagy készíti elő állampolgárainak kimenekítését.
Forrás: MTI/HírExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását