2024. május 7. - Gizella

Távozni fog a kormányfő

Az ideiglenes tunéziai kormány feje távozik a politikából az átmeneti korszak után. Mohammed Gannúsi péntek este jelentette be a televízióban visszavonulási szándékát.
2011. január 22. szombat 09:31 - HírExtra

Az átmenet csúcspontját a demokratikus és átlátható választások megtartása jelenti majd az észak-afrikai országban. A kormányfő megígérte, hogy addig is az általa irányított kabinet hatályon kívül helyezi az antidemokratikus törvényeket. Gannúsi beszédét csütörtökön vették fel a miniszterelnöki palotában. Az ideiglenes kormányfő két független újságíró társaságában leszögezte: a választási törvényt, a terrorizmus elleni harccal és a sajtóval kapcsolatos jogszabályokat megszüntetik.

Ugyanakkor továbbra is érvényesnek tekintik a többnejűséget tiltó törvényt és az ingyenes oktatásra való jogot.

Gannúsi a megbuktatott elnök, Zin el-Abidin ben Ali országlása idején is kormányfő volt. Tunéziában az államfő elmenekülése után is folytatódtak a tüntetések, amelyek résztvevőinek egyik fő kifogása, hogy az új, átmeneti kormányban helyet kaptak a bukott rendszer politikusai, így Gannúsi is.

A 70 éves ideiglenes kormányfő hangoztatta, hogy az átmeneti korszák végével az ő politikai pályafutása is véget ér. Ha felkérnék sem vállalna el képviselőjelöltséget, nyugállományba vonul. "Van épp elég tehetséges és rátermett emberünk, az én megbízatásom már csak átmeneti" - fogalmazott.

A jelenleg érvényben lévő választási törvény néhány politikai párt betiltásáról is rendelkezik. Az úgynevezett terroristatörvény alapján számos olyan fiatalt vetettek börtönbe, akiket az ország biztonságára, vagyis a hatalomra nézve veszélyesnek tartottak. A sajtótörvény pedig lehetőséget adott a szigorú állami cenzúra gyakorlatára.

A számítások szerint hozzávetőleg hat hónapot vesz igénybe, hogy Tunéziában a valós demokrácia működtetetéséhez szükséges feltételeket megteremtsék.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását