2024. április 25. - Márk

Újra megnyílik a kolontári iskola

Februártól ismét működik a kolontári általános iskola, ahová csak alsó tagozatosok járnak. Az épületet a vörösiszap-katasztrófa után adományraktárnak használták, és onnan látták el a kármentesítésben résztvevőket.
2011. január 22. szombat 09:50 - HírExtra
 Az iskola belsejének felújítása a jövő héten fejeződik be, a külsején tavasszal kezdődnek a munkálatok. Az iskola felújítását a csepeliek közül is sokan támogatták azon a jótékonysági koncerten, amelynek Németh Szilárd polgármester volt a fővédnöke.

A tizenhat diák és két tanítónőjük az ajkai Borsos Miklós Általános Iskola Eötvös-épületében folytatta a tanévet kilencnapos kényszerszünet után. A tanulók létszáma azóta csökkent: közülük hárman a szüleikkel albérletben élnek a katasztrófa óta, őket átmenetileg másik iskolába íratták.

Az iskola igazgatója, Soháné Csóka Zita elmondta, hogy rengeteg adományt kaptak: számítógépet, tanszert, játékot és pénzt is felajánlottak nekik. A gyerekeket kirándulni is elvitték, legutóbb egyhetes lengyelországi sítáborozáson voltak egy vállalkozó jóvoltából.

Bár Budapest-Csepel Önkormányzata maga is rendkívül nehéz pénzügyi helyzetben van, Németh Szilárd polgármester kezdeményezésére már a csepeli képviselő-testület első ülésén egymillió forintos segítségnyújtásról döntöttek a városatyák. Az önkormányzat bejáratánál felállított gyűjtőládába csak a Fidesz-KDNP frakció tagjai 140 ezer forintot dobtak be a vörösiszap áldozatainak megsegítésére.

A pénzadományokon felül a csepeliek közül igen sokan adományoztak bútorokat, műszaki cikkeket, konyhai vagy háztartási gépeket is: az önkormányzatnak két ilyen raktárhelyisége is megtelt a kerületben.

Ezek után, november 10-én telt ház előtt rendezték meg az Egressy Béni Zeneművészeti Szakközépiskolában azt a jótékonysági hangversenyt, amelynek bevételét a vörös iszap által sújtott kolontári általános iskolának ajánlották fel.

A koncert jegyeladásaiból összesen 255 ezer 230 forint gyűlt össze, melyet Németh Szilárd és Borbély Lénárd csepeli országgyűlési képviselők pénzadományával 400 ezer forintra egészítettek ki. Az erről szóló okiratot Balogh Gábor, az Egressy Béni Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium vezetője adta át. Átadásra került az a 45 ezer forint is, melyet a csepeli Móra Ferenc Általános Iskola diákjai és tanárai adtak össze.
 
A gyerekek a zsebpénzükből adtak fejenként kettőszáz forintot kolontári diáktársaik megsegítésére. Az esemény fővédnöke Németh Szilárd csepeli polgármester, díszvendége pedig Tili Károly, Kolontár polgármestere volt. A vendégeket Ittzés Vilma, az Egressy Béni Zeneművészeti Szakközépiskola igazgatója köszöntötte. A hangverseny házigazdája Madarász Iván zeneszerző, egyetemi tanár volt, aki bemutatta az előadókat és röviden szemléletesen szólt a zeneművekről. A hangversenyen a Magyar Harsona Együttes, Dominkó István és Mali Emese zongoraművész, Suki András hegedűművész és fia, ifjabb Suki András zongoraművész valamint sok más neves zeneművész léptek fel.

A képen a csepeli jótékonysági koncert egy pillanata: az oktatás újra indulása egy kicsit a csepeli művészek és adományozók sikere is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását