2024. június 17. - Laura, Alida

Alakulnak a kisebbségi önkormányzatok

Három héten belül minden országos kisebbségi önkormányzat alakuló ülését megtarthatják.
2011. január 18. kedd 17:08 - HírExtra
Az Országos Választási Iroda (OVI) internetes tájékoztató oldala szerint az alakuló ülések január 20. és február 8. között lesznek; az alakuló üléseken a képviselők megválasztják saját vezetőiket a következő négy évre. A területi és országos kisebbségi önkormányzatok választásának eredménye hétfőn vált jogerőssé. A törvény szerint az országos kisebbségi önkormányzatok esetében az alakuló ülést 30 napon belül kell összehívni. Az alakuló ülések előtt a kisebbségi képviselők átveszik megbízólevelüket.

Az OVI internetes tájékoztató oldala szerint az országos kisebbségi önkormányzati választások képviselőinek mandátumát szerdán, csütörtökön és szombaton adják át. Szerdán az országos örmény, román, ruszin, szerb, szlovák és ukrán kisebbségi önkormányzatokban mandátumot szerző képviselők vehetik át megbízólevelüket az Országos Választási Bizottság elnökétől a Duna Palotában. Csütörtökön a bolgár, a cigány, a görög, a horvát, a lengyel és a szlovén kisebbség országos önkormányzatának tagjai veszik át megbízólevelüket, szintén a Duna Palotában.

Szombaton adják át a német kisebbség országos önkormányzatában mandátumot szerző képviselőknek a megbízóleveleket, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának székházában. Az országos önkormányzatok alakuló üléseit január 20. és február 8. között tartják, jellemzően a kisebbségek budapesti székházaiban. A kisebbségek országos képviselői az alakuló üléseken esküt tesznek, majd maguk választják meg vezetőiket, tisztviselőiket, a választási szerveknek ebbe nincs beleszólási lehetőségük.

Január 20-án, csütörtökön lesz az alakuló ülése a bolgár kisebbség országos önkormányzatának (a Bolgár Kultúra Házában), a cigány kisebbségnek a Duna Palotában, a lengyel kisebbségnek pedig az Országos Lengyel Kisebbségi Önkormányzat székházában. Január 22- én, szombaton lesz a német kisebbség országos önkormányzatának alakuló ülése a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának székházában.

Jövő szerdán, január 26-án az örmények az Országos Örmény Önkormányzat székházában, a szlovákok pedig az Országos Szlovák Önkormányzat székházában tarják alakuló ülésüket. Január 29-én, szombaton a horvátok az Országos Horvát Önkormányzat székházában, a szlovének pedig a szentgotthárdi Hotel Lipában tartják alakuló ülésüket.

Február 3-án a görögök a Görög Országos Önkormányzat székházában tartják alakuló ülésüket, február 5-én pedig a szerbek a Szerb Országos Önkormányzat és az ukránok az Országos Ukrán Önkormányzat székházában. Másnap, február 6-án a ruszinok az Országos Ruszin Kisebbségi Önkormányzat székházában tartják alakuló ülésüket.

Utolsóként, február 8-án tartja alakuló ülését a román kisebbség a Magyarországi Románok Országos Önkormányzatának gyulai székházában.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását