2024. május 5. - Györgyi
Az elmúlt néhány nap eseményei után teljes magabiztossággal kijelenthetjük: a médiatörvény ma itt, Magyarországon nem csupán egy törvény, hanem legalább egy szimbólum, s így a körülötte kialakult helyzet leginkább egy szövevényes társadalmi-politikai jelenség.
2011. január 17. hétfő 11:44 - Hassan Szihám

Rövidül a póráz


Az ORTT-t köztudottan politikai szálak rángatták, mégis az összetétele sokkal kiegyensúlyozottabb volt. A tagok felét az ellenzéki pártok jelölhették, az elnököt pedig a köztársasági elnök és a miniszterelnök együttesen jelöli ki. Még akkor is, ha ez nem igazán változtatott a végeredményen, legalább pórázon voltak tartva.

Ezzel szemben a kétharmadhoz igazodó NMHH, és a rendeleti joggal megerősített elnöke által a kormány szinte kendőzetlenül hajtja saját uralma alá a médiát.



Szakemberek vagy politikusok?


Nem lenne akkora gond az új médiatörvényben, hogy ún. gumiszabályokat tartalmaz, ha a médiát felügyelő testületben igazi szakemberek lennének. Ha a döntések szakmai szempontokat szem előtt tartva születnének, nem lenne porbléma a jogértelmezés az egyedi esetekben sem.

Sajnos azonban politikusok ülnek az NMHH-ban. Vagy mondjuk inkább erősen lojális szakembereknek őket. Ennek következtében a felügyeleti szerv minden egyes döntésében a kormány álláspontja jelenik majd meg, magyarul a jelen helyzet önkényes értelmezésre ad lehetőséget.

A félelem markában


Pontosan ez a bizonytalansági tényező az, mely a szakma számára a legnagyobb aggodalomra ad okot. Az gumiszabályok önkényes értelmezése következtében nehéz előre belátni, hogy leírt vagy kimondott szavaink mennyire találják szíven a mi Annamáriánkat, vagy aki őt csóválja.

És mivel egyik médium sem akarja, hogy a tetemes összegekben meghatározott büntetések ellehetetlenítsék a további működésüket, inkább az öncenzúrát választják, ami által valóban csorbulhat a szólásszabadság.

Mégsem kell azonban pánikba esni, hiszen aki igazán ért a szakmához, úgyis megoldja, hogy közvetítse gondolatait, még ha sokkal nehezebb is.



Mi fér be Annamáriának?


Megoszlanak a vélemények arról, hogy mennyire szerencsés tartalmilag szabályozni a médiát. Az amerikai modell igyekszik a lehető legtágabban értelmezni a korlátokat: csak közvetlen veszély okozása vagy pornográfia esetén tartja egyértelműen szükségesnek a szabályozást.

A tartalmi szabályozás valóban lehetne hasznos is, ha helyesen alkalmazná a testület. Értsd: ha nem az alomrádiónak számító Tilost pécézné ki magának, amiért késődélután leadott egy Ice-T számot, hanem mondjuk nekimenne Magyarország legnézettebb tévécsatornájának, ami főműsoridőben nyomja a Való Világot.

Álmaimban Amerika…


Visszatérve az amerikai modellre: külön megfogalmazza a közügyek vitathatóságának szabadságát. Ennek értelmében közügyek esetében a kormány bírálóit még akkor sem szabad elhallgattatni, ha magánjogi sérelem történik.

Igen, az Amerika. Ott lehetséges újságírók számára, hogy elnököket buktassanak meg az igazság megírásával.



Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását