2024. április 27. - Zita

Aggódik az LMP

A Lehet Más a Politika szerint a magyar EU-elnökség sikere az egész ország érdeke.
2011. január 4. kedd 11:44 - HírExtra
Mile Lajos és Dorosz Dávid az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében úgy fogalmaz: az LMP reméli, hogy a soros elnökséggel járó nemzetközi figyelem segítségével "kiküszöbölhető az a presztízsveszteség, amit az országnak az elmúlt két hónapban a kormány európai szemmel egzotikus törvényhozási teljesítménye okozott".

Vannak aggodalmaink az elnökség előkészítettségével kapcsolatban, a kormányzat teljesítményét azonban tényleges tevékenysége alapján kívánjuk megítélni - rögzítik az LMP-s képviselők.

Felidézik, hogy a kormánypártok nem támogatták azt az indítványukat, amelyik növelte volna az elnökség költségvetését, de - mint írják - ennek ellenére bíznak abban, hogy a magyar elnökség az adott pénzügyi keretek között is sikeres lehet.

Hangsúlyozzák, hogy habár számos belpolitikai kérdésben élesen szemben állnak a kabinet politikájával, a közös cél érdekében készek minden segítséget megadni.

Az ellenzéki politikusok hozzáteszik: ez nem jeleni azt, hogy a továbbiakban ne kritizálnák határozottan az "elfogadhatatlan lépéseket". A kormánypártoknak tudniuk kell, ha kitartanak alkotmányozási menetrendjük és gyakorlatuk mellett, úgy a következő fél évben számos belpolitikai vita a nemzetközi sajtó fokozott érdeklődése mellett fog lezajlani - fogalmaznak.

Mile Lajos és Dorosz Dávid szerint az elnökség lehetőséget kínál arra is, hogy "Orbán Viktor kormánya nagyobb gyakorlatot szerezzen az Európai Unióban szokásos politikai működési módok, a partnerekkel való kiszámítható együttműködés, civilizált vita és széleskörű egyeztetés terén". Szerintük az "ország sokat nyerne, ha ezeket a normákat a kabinet minél alaposabban elsajátítaná és itthon is gyakorolná".

Kiemelik, hogy az elnökségi prioritások között rendkívül fontosnak tartják a roma integráció ügyét. Az LMP felajánlja segítségét ahhoz, hogy a magyar elnökség ne csak az uniós állásfoglalások szintjén, hanem az európai civil társadalom bevonásával próbálja felhívni a figyelmet erre a különösen fontos társadalmi ügyre, és keresse a közös megoldási lehetőségeket - olvasható a közleményben.

Azt írják, hogy nagyon örülnének, ha a Duna-stratégia nem csupán jámbor "fejlesztési óhajok gyűjteménye" lenne, hanem valódi stratégia, amely figyelembe veszi a térség ökológiai követelményeit és európai forrásokat is mozgósítva kapcsolja össze a Duna menti régiók fejlesztési igényeit.

A politikusok abban is bíznak, hogy a következő hónapokban komoly előrelépést lehet tenni a felelős ipari termelés és gazdálkodás normáinak újrafogalmazásában, érvényre juttatásában.

A vörösiszapömlésre utalva azt írják, hogy az évtized legsúlyosabb ipari katasztrófája közvetlenül csak Magyarországot érintette, a környezeti biztonság azonban határokon átívelő kérdés. Az LMP minden segítséget megad ahhoz, hogy az elnökség idején új, innovatív megoldások is felkerüljenek az unió napirendjére - közlik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását