2024. április 25. - Márk

Nemzetőr lett Sólyom

1956-ot egészben kell látni, az utcai harcokkal, a politikai eseményekkel, a pártalakulásokkal, az intézményekkel, a nemzetőrséggel - mondta Sólyom László köztársasági elnök az államfő hivatalának közleménye szerint, amikor átvette Király Bélától, a Nemze
2007. október 26. péntek 22:30 - Hírextra

Sólyom László beszédében hangsúlyozta: továbbra is mindent meg fog tenni, hogy 1956-ot ne lehessen összemosni az utána következő rendszerrel, és a Kádár-rendszer elmúlását se lehessen összemosni az azután keletkezett új, szabad Magyarországgal.

Úgy fogalmazott, "nem fogok sohasem semmilyen folyamatosságot engedni, nem engedem elmosni a határokat". Elnökként az egyik legfontosabb törekvése 1956 emlékének ápolása és hiteles ébren tartása - folytatta.

Megjegyezte, ezzel az "éles" elválasztással, "a rettentő fontos" elvi különbség hangsúlyozásával senki nem ítéli el azokat, akik a Kádár-rendszerben születtek, ott kellett élniük, vagy akik a legsötétebb diktatúrában éltek, az 50-es évek elején. Ugyanakkor ennek az elválasztásnak lehetőleg minél több embert arra kell kényszerítenie, hogy szembenézzen az életével. 1956-ot egészben kell látni - hívta fel a figyelmet a köztársasági elnök, hozzáfűzve, hogy ugyanígy a Kádár-rendszert is egészében kell látni.

Emlékeztetett arra, hogy a forradalom megalkotta a maga "egészen kiváló" intézményeit, a főleg vidéken működő forradalmi tanácsokat, a munkástanácsokat a nagyüzemekben, valamint az egységes parancsnokság alá kerülő nemzetőrséget.

Sólyom László kiemelte, támogatja azt a koncepciót, amely szerint 1956-ban háború folyt, az első háború szocialista államok között. A forradalom egy szabadságharcba váltott át, ami jogilag háborúnak minősül.

Megemlítette azt is, megtiszteltetésnek érzi, hogy befogadták a hiteles nemzetőrök közé.

Örömét fejezte ki, hogy egyre több olyan dokumentum kerül napvilágra, amelyből meg lehet ismerni 1956 történetét.

Király Béla 56-ról szóló legújabb kötetével kapcsolatban - amelyben Sólyom László is közreműködött - a köztársasági elnök annak a véleményének adott hangot, hogy ez egy nagyon fontos vállalkozás, hiszen 1956 ezekkel a kötetekkel tágul ki magának a forradalom napjainak ismertetéséből egy nagyon fontos nemzetközi eseménnyé, a könyvekből meg lehet ismerni az előzményeket, és lehet látni a forradalom a későbbi sorsát.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását