2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Napirend előtt a 13. havi nyugdíj

A Fidesz szerint nem kellene 13. havi nyugdíjat elvenni az idősektől, ha a kormány támogatná az ellenzéki párt javaslatait - mondta Szijjártó Péter (Fidesz) kedden napirend előtt az Országgyűlésben; Veres János pénzügyminiszter szerint a Fidesz elképzelés
2008. november 25. kedd 09:47 - Hírextra
Szijjártó Péter közölte: a költségeket úgy is lehetne csökkenteni, hogy az állami cégek igazgatótanácsaiban és felügyelőbizottságaiban helyet foglaló káderek számát csökkentik háromra. Veres János azt mondta, hiteltelen a Fidesznek ezzel a javaslattal előállni, hiszen egy évvel ezelőtt nem támogatta azt az előterjesztés, amely korlátozta volna az állami cégek ezen szervezeteiben alkalmazhatók számát.

Gusztos Péter (SZDSZ) felszólalására válaszolva Vojnik Mária egészségügyi államtitkár azt mondta, az otthonszülés alapkoncepciójának lényegi elemeiben megegyeztek, a végleges változatot december 31-ig kell elkészíteni.

A Fidesz szerint a szocialisták hazudtak, hiszen korábbi ígéreteik ellenére a nyugdíjasok egy jelentős részétől elvették a 13. havi nyugdíjat - mondta Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője sajtótájékoztatón, miután kedden az Országgyűlés elfogadta a 13. havi nyugdíj összegének 80 ezer forintban történő maximálását.

A frakcióvezető szerint sok év hazugsága és gyűlöletkampánya hullott vissza a szocialisták fejére ezzel a szavazással, hiszen korábban éppen az MSZP folytatott gyűlöletkampányt a Fidesz ellen a nyugdíjemelés ügyében, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök pedig arról beszélt, hogy megvédik a 13. havi nyugdíjat.

"Ezt tudják a szocialisták: hazudnak, szavakban megvédik a szociális vívmányokat, tettekben pedig elveszik azokat" - mondta Navracsics Tibor.

Az ellenzéki politikus szerint a 13. havi nyugdíj mostani módosítása - közvetlen költségvetési kihatásait tekintve - 50 milliárd forintot, közvetve pedig 100-120 milliárd forintot jelent.

Vagyis - folytatta - a szocialista kormánynak csupán fél- vagy egyszázalékos gazdasági növekedést kellett volna produkálnia, hogy a nyugdíjak továbbra is biztonságban legyenek. Navracsics Tibor szerint máshonnan is biztosítani lehetett volna ezt a fedezetet, hiszen mint mondta, "szemtanúi vagyunk a milliárdos reklámkampányoknak, a felügyelőbizottsági és igazgatótanácsi fizetéseknek és a miniszteri fizetéseknek, amelyek sokszorosára nőttek 2002 óta".

A Fidesz frakcióvezetője szerint mindez azt mutatja: a szocialista kormány úgy gondolja, mindenkitől el lehet venni, csak tőlük ne vegyenek el.Arra a felvetésre, hogy az SZDSZ is megszavazta a 13. havi nyugdíj maximalizálását, Navracsics Tibor azt mondta: az SZDSZ a szocialista párthoz simul, amikor pénzről és pozícióról van szó.

Kedden az Országgyűlés a Fidesz által kezdeményezett név szerinti szavazás során elfogadta a 13. havi nyugdíjjal kapcsolatos módosítást, amelynek 2009-től a 13. havi nyugdíj összege maximum 80 ezer forint lehet, és csak azoknak jár, akik betöltötték a 62 éves nyugdíjkorhatárt.

Az indítványra 210-en szavaztak igennel, 169-en nemmel, a volt fideszes, független Tóth András tartózkodott. Az MSZP és az SZDSZ képviselői igennel szavaztak, valamint támogatta a javaslatot Gyenesei István önkormányzati miniszter, aki független képviselő; a volt fideszes, most független Császár Antal és az MDF-es Lengyel Zoltán. Az MDF többi képviselője nemmel szavazott, ahogyan a Fidesz és a KDNP frakciók tagjai is. Szintén nemmel szavazott az MDF-ből kizárt, most független Almássy Kornél, és az ugyancsak volt MDF-es, független Vas János is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

sharapova2008
2008. november 25. 12:16
A Fidesz folyamatosan hazudott,hazudik és hazudni fog.Nem törölték el a szocik a 13.havi nyugdijat/nem őrültek!/,nem is fogják eltörölni csak csökkenteni,Navracsics pedig egy mocskos csótány,aki a tények ellenére kitartóan hazudik!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását