2024. április 29. - Péter

Kiállítással startol a Nemzeti Galéria

Megújuló állandó kiállítások, nagyszabású életmű-tárlatok jellemzik a Magyar Nemzeti Galéria 2011-es programját. Az idén megkezdett arculatváltás 2011-ben is folytatódik: jövőre megújul a B- és C-szárny bejárata is - mondta az MTI-nek Csák Ferenc, az intézmény főigazgatója.
2010. december 25. szombat 14:11 - HírExtra
Emlékeztetett: a 2010-es év az európai uniós elnökségre való felkészüléssel telt a Magyar Nemzeti Galériában. "Két fontos kiállítás is érkezett az intézménybe, Magyarországon elsőként tisztelegtünk életmű-kiállítással a belga szimbolizmus nagy alakja, Félicien Rops előtt, a Magyar Nemzeti Galéria és a namuri Musée Félicien Rops együttműködéseként 2009-ben Zichy Mihály képeit mutatták be a vallon intézményben. Olaszországból pedig az olasz futurista, Fortunato Depero festő, reklámgrafikus és formatervező műveit sikerült bemutatni" - idézte fel az elmúlt időszak fontos kiállításait Csák Ferenc.

Az igazgató szerint az év legnagyobb sikerű kiállítása Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiájának budapesti bemutatkozása, amelyet a november 23-i megnyitó óta több tízezren kerestek fel. A 2011. április 30-ig látogatható tárlat mellett Csák Ferenc megemlítette azt az április elejéig megtekinthető kiállítást is, amely a nemzet és művészet eszmei összekapcsolódásának legjellemzőbb képi emlékeit mutatja be a 18. század végétől az első világháborúig.

Elmondta: a múzeum teljes külső és belső arculatváltáson esett át. "A váltás a fogadóterekben is érezhető lesz" - ígérte Csák Ferenc, aki az MTI-t arról is tájékoztatta, hogy 2011 tavaszán megújul a B- és C- épület földszinti bejárata. "A kiviteli tervek elkészültek. A B-épület bejáratánál például új előadóterem és tárgyalótermek kapnak helyet, amelyekben konferenciákat fogadunk majd" - magyarázta az igazgató. A B-épületben megújul a Munkácsy Mihály és Paál László művészetét bemutató állandó kiállítás is.

A főigazgató a jövő évi programot ismertetve elmondta: májusban idősebb Markó Károly életmű-kiállítása nyitja az új tárlatok sorát, az október 2-ig látható kiállítás különlegessége, hogy Mexikóból is haza várnak alkotásokat. "Markó művészete nagy hatással volt a mexikói tájképfestészetre, olyannyira, hogy felkérték a mexikóvárosi Képzőművészeti Akadémia első elnökének. Markó nem vállalta el a feladatot, képeket küldött maga helyett. Ezek közül négy festmény érkezik a kiállításra, olyanok, amelyek azóta nem jártak Európában" - tette hozzá Csák Ferenc.

Ezzel párhuzamosan május második hetében a Mosoly Alapítvánnyal együttműködésben autista alkotók műveiből nyílik tárlat a C-épületben, május 2-től pedig a Zágrábi Képzőművészeti Akadémia nemzetközi utazó kiállítása érkezik a Magyar Nemzeti Galériába.

"A június 31-ig látható kortárs szobrászati tárlaton 17 horvát művész 51 műve lesz látható a magyar európai uniós elnökség ideje alatt" - mondta a főigazgató. 2011 decemberétől 2012 áprilisáig Ferenczy Károly-életműkiállítás nyílik, 2011 októberében pedig a magyar festészet napja alkalmából a hazai festő doyenek műveiből lesz látható válogatás. "2012-ben pedig már a nagy Derkovits Gyula-kiállításra készülünk, ami a tervek szerint márciusban nyílik meg" - tette hozzá a főigazgató.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását