2024. május 2. - Zsigmond

Zakhar Bron Budapesten

Először lép fel Budapesten Zakhar Bron világhírű orosz hegedűművész, aki hétfő este a Zeneakadémián 60. születésnapja alkalmából ad koncertet - közölték a szervezők a hangverseny napján, a művész részvételével tartott beszélgetésen.
2007. december 3. hétfő 17:01 - Hírextra
Az est programján Schnittke Szvit régi stílusban című műve, Beethoven Esz-dúr hegedűszonátája, Sinding a-moll szvitje, Saint-Sae:ns Havanaise és Ravel Tzigane című műve szerepel. A koncerten Irina Vinogradova zongorázik.

Zakhar Bron megnyerte a legjelentősebb hegedűversenyeket, 1989-ben kezdett koncertezni, azóta világszerte jelentős zenekarokkal és karmesterekkel koncertezett. Fiatalon kezdett tanítani Moszkvában, a Csajkovszkij Konzervatóriumban David Ojsztrah mellett, majd saját iskolát alapított Novoszibirszkben.

Zenepedagógusi tevékenységéről Zakhar Bron az MTI-nek elmondta: érdekelte a hegedülésnek ez a része is, de ez nem jelentette azt, hogy a szólókarrierjét föladta volna. Márcsak azért sem tette ezt, mert abban az időben a Szovjetunióból nem lehetett másként kiutazni, csak ha valaki sikerrel vett részt rangos nemzetközi versenyeken.

Kifejtette: neki ez jól ment, de közben észrevette, hogy hasznos tanácsokat tudott adni társainak például a versenyeken, vagy amikor zsűribe hívták, a fiatal hegedűsöknek. Növendéke volt mások mellett napjaink két kiemelkedő hegedűművésze, Maxim Vengerov és Vadim Repin is.

Zakhar Bron vendégprofesszor többek között Londonban, Madridban, Németországban, Svédországban. Novoszibirszkben, ahol változatlanul ő vezeti a hegedűtanszakot, most is jelentős periódust tölt minden évben. De Zürich és Köln között is tekintélyes időt oszt meg, és számtalan helyen - például Japánban - tart mesterkurzusokat.

Három évvel ezelőtt felkérést kapott Zubin Mehtától, hogy Tel Avivban az újjászervezett zeneművészeti főiskolán is tanítson, így évente háromszor ott is dolgozik.
Zakhar Bron elmondta, hogy kezdetben egy igen "gyatra" hangszere volt. A jelentős hangszerkollekcióval rendelkező Ojsztrah család kölcsönzött neki egy 1711-es, Giuseppe Guarneritől való hegedűt, amely méltó volt tudásához és azoknak a muzsikusoknak a híréhez, akikkel föllépett.

Kedvenc hangszerét, egy 1757-es Guadagninit néhány évvel ezelőtt már maga vásárolta, előzőleg egy Stradivarin játszott, de mostani hegedűjét jobbnak tartja. Beszámolt arról, hogy egy örmény mester - aki Magyarországon és az itáliai Cremonában is él - most épít számára egy új hangszert.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását