2024. május 11. - Ferenc

Tivadarnál tetőzik a Tisza

A harmadfokú árvízvédelmi készültségi szintet két méterrel meghaladva tetőzik a Tisza Tivadar térségében; a folyó Tokaj feletti szakaszain már mindenhol védekeznek - közölte a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője.
2010. december 11. szombat 17:56 - HírExtra
A magas vízállások miatt pénteken és szombat hajnalban újabb árvízvédelmi szakaszon kellett készültséget elrendelni, illetve növelni a korábbi szintet - mondta Bodnár Gáspár. A térség folyóinak védvonalain jelenleg 140 kilométeren van harmadfokú, 251 kilométeren másodfokú és 104 kilométeren elsőfokú árvízvédelmi készültség.

A Tiszán Zsurktól Tiszabecsig van érvényben a legmagasabb riasztási fokozat, a Szamoson - előbbi folyó magas vízállása miatt - másodfokú készültség van érvényben a tiszai torkolattól Fehérgyarmatig. Az áradás miatt a Túron szintén másodfok van érvényben, csakúgy, mint a Krasznán, amely a határszelvényben kismértékben ismét árad.

Bodnár Gáspár tájékoztatása szerint a Lónyay-főcsatorna vízszintje is folyamatosan emelkedik: a Berkesz és Kótaj közötti töltéseken másodfokú, míg Kótaj alatt elsőfokú készültség van érvényben. Az árvízkapu jelenleg nyitva van, a nyírségi belvizek egyelőre kifelé folynak a Tiszába. A vízügyi szakemberek közben fokozottan figyelik a töltések és a zsilipek állapotát, a szükséges helyeken ideiglenes védművek építésével védik a gátakat.

A belvízzel kapcsolatban az igazgató elmondta: a megyében 300 négyzetkilométer az elöntött terület nagysága. A súlyosbodó belvízhelyzet miatt péntek délután harmadfokú belvízvédelmi készültséget rendeltek el Felső-Szabolcs két belvízvédelmi szakaszán, valamint Szatmárban a Túr-Szamos és a Tisza-Túr közötti területen. Szombat reggeltől másodfokú a belvízvédelmi készültség a Kraszna bal parti részén. Az érintett térségekben tizennégy szivattyútelep működik, melyek összesen 3,6 millió köbméter belvizet emeltek át a befogadó vízfolyásokba.

Szabolcsban eddig 2 vízgazdálkodási társulat és 45 önkormányzat rendelt el belvízvédelmi készültséget - ismertette Bodnár Gáspár. A legmagasabb, harmadfokú riasztás Újfehértón és Mezőladányban van, további 38 település másodfokú, 5 település pedig elsőfokú készültséget tart fenn. A védekezéshez - több mobil szivattyú mellett - eddig mintegy 10 ezer darab homokzsákot adott át a vízügyi szervezet a településeknek.

Az előrejelzések szerint a következő napokban átlagosan 7-9 milliméter csapadékra kell számítani, a lehűlés miatt várhatóan hó formájában - fűzte hozzá Bodnár Gáspár.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását