2024. május 18. - Erik, Alexandra

Börtönbüntetésre ítélték a nagyváradi rektor

Korrupciós bűncselekmény miatt nyolc év börtönbüntetésre és vagyonelkobzásra ítélte a bukaresti törvényszék a nagyváradi egyetem volt rektorát, Teodor Maghiart - írta az Adevarul című román napilap.
2010. december 9. csütörtök 12:45 - HírExtra
Az első fokú ítélet szerint a bíróság abban találta vétkesnek a volt rektort, hogy hamis adatok közlésével megtévesztette a román oktatási minisztériumot, 90 millió lejjel (22 millió euró) károsította meg a román államot.

Teodor Maghiar 2000 és 2004 között rendszeresen hamis adatokat küldött a román oktatási minisztériumnak arról, hogy hány tandíjmentes diákja van az egyetemnek. A rektor évente 17-33 ezer tandíjmentes diákról számolt be, holott a nagyváradi egyetemnek csak mintegy 14 ezer olyan diákja volt, akik tandíjfizetési kötelezettség nélkül nyertek felvételt.

A rektor azért hamisította meg az adatokat, mert a tandíjmentes diákok létszáma alapján határozta meg az oktatási minisztérium az egyetemeknek kiutalt költségvetést, a rektor pedig azt akarta, hogy az általa irányított felsőoktatási intézmény minél több pénzt kapjon a szaktárcától.

A nagyváradi egyetem évek óta rendszeresen a sajtó látókörébe kerül gyanús ügyek miatt. A Bihar megyei ügyészség egy másik ügyben is vizsgálódik Maghiar ellen, miután kiderült, hogy a nagyváradi egyetem hamis diplomákat is kibocsátott külföldi állampolgárok számára. Az ügyészek szerint 26 olasz állampolgár kapott hamis diplomákat, amelyek tanúsítják, hogy elvégezték a nagyváradi egyetemet, holott soha nem voltak az intézmény diákjai.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását