2024. március 29. - Auguszta

Szájer nem akar kétkamarás parlamentet

Szájer József fideszes európai parlamenti (EP) képviselő nem híve a kétkamarás parlamentnek és "túl magasnak tartja azt a küszöböt", hogy azt alkotmányt csak két egymást követő Országgyűlés kétharmados döntésével lehessen módosítani.
2010. december 3. péntek 17:18 - HírExtra
A politikus, aki az új alkotmány koncepciójának kidolgozására a kormányfő által felkért társadalmi bizottság tagja, pénteki budapesti sajtótájékoztatóján az MTI kérdésére válaszolva úgy fogalmazott: Magyarországnak van egy jól működő, a szuverenitást megfelelően kifejező parlamentje, ami egy házzal megfelelően működik.

Nincs szükség egy olyan kamarára, amely részben lassítja, részben pedig tovább növeli az amúgy is nagyméretű politikai elit létszámát - jelentette ki.

Azzal kapcsolatban, hogy az új alaptörvény rögzítené, az alkotmány akkor módosítható, ha a javaslatról két egymást követő Országgyűlés változatlan formában, mindkét szavazásnál külön-külön az országgyűlési képviselők kétharmadának szavazatával dönt, azt mondta: túl magasnak tartja ezt a küszöböt.

Ugyan szeretnénk az alkotmányt stabillá tenni, azonban az anyagban szereplő feltételek nem biztosítják az alkotmány a rugalmasságát - fogalmazott.

Mint mondta, felléphet az igénye a ciklus közbeni alkotmány-módosításnak is, amire példaként Magyarország uniós csatlakozását hozta fel. Közölte: a konkrét megoldások, amik a munkaanyagban szerepelnek, még nem mindenben véglegesek, sőt szavai szerint a nyitott vita tovább folytatódik.

Szájer József kiemelte: üdvözli az összegző munkacsoport új alaptörvény-koncepcióját, amely szerinte munkaanyagként jól szolgálja azt, hogy egy szélesebb vita alakuljon ki az új alkotmányról. Hozzátette: a munkaanyag bekerül abba a vitába, amit az origo hírportál blogján indított el.

Mint hangsúlyozta, örül annak, hogy a munkaanyag rögzíti a legfontosabb kérdéseket. Hozzátette: az anyag nem tartalmazza az államszervezet radikális felforgatását, ezért a tervezet mindenkit, aki ilyen vádakat megfogalmazott, önvizsgálatra kell, hogy késztessen.

A fideszes politikus elmondta azon véleményét is: büszke arra, hogy Magyarországnak olyan zászlaja van, amely a legegyszerűbb heraldikai elemekkel büszkélkedhet, és nem híve annak, hogy ezt az egyszerű "üzenetet" megváltoztassák, és a zászlóban megjelenjen a címer.

Szájer József újságírói kérdésre válaszolva közölte: sok olyan, elsősorban ellenzéki politikus van, aki nem tudja megkülönböztetni egymástól a Szent Koronára való utalást a Szent Korona-tantól.

Úgy fogalmazott: nem tartaná szerencsésnek ha bármiféle ideológiai tant az alkotmány alapszövege tartalmazna. Azonban azt elfogadhatatlannak tartaná, ha az alapszöveg nem utalna a Szent Koronára.

Salamon László, az alkotmány-előkészítő eseti bizottság KDNP-s elnöke csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: december közepén nyújthatja be az eseti bizottság az Országgyűlésnek az új alaptörvény koncepcióját. Közölte, az eseti bizottság a tervek szerint december 10-15. között vitatja meg a munkaanyagot, amelyet az összegző munkacsoport szerdán fogadott el. Ha pozitív döntés születik, ezt követően nyújthatják be azt az Országgyűlésnek.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását